Vijesti

SASTANAK KOORDINACIJE RAVNATELJA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, V.D. GLAVNOG TUŽITELJA I TAJNIKA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U KONJICU

22.02.2012. 15:36

Središnje teme sastanka odnosile su se na prezentaciju funkcioniranja novog informacionog sustava za kontrolu prelaska državne granice, funkcioniranje sustava za zakonito presretanje telekomunikacija, aktivnosti koje su provedene na sprječavanju terorističkih prijetnji, kao i analizu situacije nakon liberalizacije viznog režima za građane BiH.

SASTANAK KOORDINACIJE RAVNATELJA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, V.D. GLAVNOG TUŽITELJA I TAJNIKA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U KONJICU

U organizaciji Tužiteljstva BiH, u Konjicu je održan sastanak ravnatelja policijskih agencija u BiH, v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH.

Predstavnici Granične policije BiH su sudionicima sastanka prezentirali način funkcioniranja novog informacionog sustava za kontrolu prelaska državne granice (KPDG 2011), koji će u mnogim segmentima unaprijediti oblast kontrole i zaštite državnih granica Bosne i Hercegovine.

Također, razgovarano je i o nedavno održanoj konferenciji o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućnostima poboljšanja koordinacije između policije i tužitelja prigodom provođenja združenih policijskih akcija u kojima sudjeluju policijski djelatnici iz više agencija u BiH. Razgovarano je i o procesu informiranja institucija BiH uključenih u sigurnosnu problematiku, o složenim istragama i predmetima koji su od važnosti za sigurnosnu situaciju u BiH.

Tijekom sastanka razgovarano je i o funkcioniranju sustava za zakonito presretanje telekomunikacija, te mogućnostima za poboljšanje učinkovitosti ovog sustava prigodom provođenja posebnih istražnih radnji prema većem broju osumnjičenih osoba.

Ravnatelj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je sudionike sastanka upoznao sa dogovorima policijskih agencija o aktivnostima koje će se poduzeti s ciljem koordinacije djelovanja u budućnosti, u slučaju terorističkih prijetnji ili opasnosti usmjerenih prema objektima u Sarajevu, koji su pod mjerama zaštite.

Na sastanku je također razgovarano i o situaciji vezanoj za poštivanje bezviznog režima u BiH, kao i borbi protiv pojave lažnih azilanata u zemljama EU, a predstavnik Ministarstva sigurnosti sudionike sastanka koordinacije je upoznao sa aktivnostima koje je provelo ovo ministarstvo, zajedno sa policijskim agencijama, Oružanim snagama BiH i pripadnicima EUFOR-a, u procesu otklanjanja opasnosti, pomoći ugroženom pučanstvu i savladavanju poteškoća izazvanih elementarnim nepogodama i velikim snježnim padavinama u BiH.

Predstavnici projekta ICITAP, između ostalog, sudionike sastanka upoznali su sa aktivnostima vezanim za procese obuke i edukacije policije i tužitelja.

Na redovitim sastancima koordinacije direktora policijskih agencija i glavnog tužitelja sudjeluju:

- v.d. glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH,

- ravnatelj Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH,

- zamjenik ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA,

- ravnatelj Granične policije BiH,

- ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH,

- tajnik Ministarstva sigurnosti BiH,

- ravnatelj Federalne uprave policije MUP-a FBiH,

- ravnatelj Policije MUP-a RS,

- šef Policije Brčko distrikta BiH,

- predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u FBiH,

- šef Misije EUPM-a ili dužnosnici EUPM-a,

- predstavnici Veleposlanstva SAD-a u BiH i predstavnici projekta ICITAP.

Sastancima koordinacije direktora policije i glavnog tužitelja se, po potrebi, u radu priključuju i predstavnici ostalih policijskih, sigurnosnih i pravosudnih agencija u BiH.

Organizaciju sastanaka, po sistemu rotacije, preuzimaju ravnatelji i čelni dužnosnici institucija uključenih u koordinaciju.

Domaćin sastanka u Konjicu bilo je Tužiteljstvo BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba