Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG NEDOZVOLJENE UPORABE AUTORSKIH PRAVA

15.02.2012. 14:59

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-          Muje Begića, rođenog 15.09.1971. godine u Bihaću, nastanjenog u Bosanskoj Krupi, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

-          Nusrete Begić, rođene 01.11.1970. godine u mjestu Otoka, općina Bosanska Krupa, gdje je i nastanjena, državljanke BiH.

Optužnica tereti Muju Begića i Nusretu Begić da su koncem 2010. i tijekom 2011. godine, optuženi Mujo Begić kao vlasnik pravne osobe u Bihaću, a Nusreta Begić kao vlasnica pravne osobe u Bosanskoj Krupi, počinili dvije kaznenopravne radnje na način da su u poslovnim objektima, u centralnim računalnim jedinicama, u elektronskoj formi pohranjivali autorska djela u vidu udžbenika i knjiga različitih nakladnika i autora, te iste nelegalno umnožavali i stavljali u promet.

Kako se navodi u optužnici, prigodom pretresa navedenih objekata, dana 11.10.2011. godine, pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 160 komada nelegalno umnoženih knjiga i udžbenika.

Optuženi Mujo i Nusreta Begić se terete da su stavili u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora ili drugog nositelja autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH, čime su počinili kazneno djelo nedozvoljena uporaba autorskih prava iz članka 243. stavak 1. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba