Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG NEDOZVOLJENOG KORIŠTENJA AUTORSKIH PRAVA

15.02.2012. 14:59

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-          Muje Begića, rođenog 15.09.1971. godine u Bihaću, nastanjenog u Bosanskoj Krupi, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i

-          Nusrete Begić, rođene 01.11.1970. godine u mjestu Otoka, opština Bosanska Krupa, gdje je i nastanjena, državljanke BiH.

Optužnica tereti Muju Begića i Nusretu Begić da su krajem 2010. i tokom 2011. godine, optuženi Mujo Begić kao vlasnik pravne osobe u Bihaću, a Nusreta Begić kao vlasnica pravne osobe u Bosanskoj Krupi, počinili dvije krivičnopravne radnje na način da su u poslovnim objektima, u centralnim računarskim jedinicama, u elektronskoj formi pohranjivali autorska djela u vidu udžbenika i knjiga različitih izdavača i autora, te iste nelegalno umnožavali i stavljali u promet.

Kako se navodi u optužnici, prilikom pretresa navedenih objekata, dana 11.10.2011. godine, pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 160 komada nelegalno umnoženih knjiga i udžbenika.

Optuženi Mujo i Nusreta Begić se terete da su stavili u promet autorska djela umnožena bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH, čime su počinili krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba