Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIM DROGAMA

07.02.2012. 12:25

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Roberta Dominikua, rođenog 27.02.1954. godine u mjestu Peć u Republici Srbiji gdje je i nastanjen, državljanina Republike Srbije - Kosovo, koji se nalazi u pritvoru od 16.12.2011. godine.

Optuženi se tereti da je, dana 12.12.2011. godine na Kosovu u Republici Srbiji, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatom osobom, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, kupio 11,80 kg opojne droge marihuana (Cannabis), koja je konvencijama i zakonskim odredbama proglašena opojnom drogom i čiji promet je zabranjen prema važećim odredbama Zakona o proizvodnji i prometu opojnih droga i člana 53. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

U optužnici se navodi da je Robert Dominiku pomenutu drogu predao NN osobi koja je, dana 13.12.2011. godine, ovu drogu prenijela preko državne granice između Republike Srbije i BiH i koja je pomenutu drogu predala optuženom Robertu Dominikuu, koji je dan ranije stigao u Sarajevo, kako bi u Sarajevu sačekao i preuzeo opojnu drogu, u namjeri da istu dalje preveze u zemlje Evropske unije. Robert Dominiku je opojnu drogu marihuanu odnio u jedan stan u Sarajevu, koji koristi njemu poznata osoba, gdje je lišen slobode od strane policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA.

Vrijednost oduzete opojne droge marihuana (Cannabis) od optuženog Roberta Dominikua na ilegalnom narko – tržištu je oko 21.240,00 eura.

Optuženi Robert Dominiku je neovlašteno vršio međunarodni prijenos supstance ili preparata koji je propisom proglašen opojnom drogom, te se tereti da je počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba