Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV GORANA SARIĆA (1964)

31.01.2012. 12:13

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Gorana Sarića, koji se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) Kaznenog zakona BiH, u svezi s člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

Tužitelj Regionalnog tima IV Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Gorana Sarića, rođenog 18.09.1964. godine u općini Konjic, nastanjenog u Bijeljini, koji je lišen slobode dana 02.11.2011. godine od kada se nalazi u pritvoru, državljanina BiH.

Goran Sarić se tereti da je od početka lipnja 1992. godine do konca 1992. godine, za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih jedinica na civilno bošnjačko pučanstvo sarajevskih općina Centar, Vogošća i Ilijaš, obnašajući dužnost načelnika novoformirane SJB Centar za područje srpske opštine Centar, koja je bila smještena u krugu dotadašnje Psihijatrijske bolnice Jagomir u Sarajevu, kao sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, postupao sa diskriminatorskom namjerom realiziranja zajedničkog cilja da se izvrši progon bošnjačkog i hrvatskog pučanstva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici se navodi da je optuženi, radi realiziranja ovog cilja skupa sa komandnim kadrom O.G. Vogošća i Koševske brigade VRS planirao, naredio i počinio progon cjelokupnog bošnjačkog pučanstva sa teritorija srpske opštine Centar, tako što je preko njemu podređenih policajaca i uz sudejstvo vojnika Koševske brigade organizirao zatvaranje svih vojno sposobnih muškaraca Bošnjaka, njihovo ubijanje, zatvaranje u logore i prisilno preseljenje istih na teritorij pod kontrolom Armije BiH, te prisilno preseljenje cjelokupnog civilnog pučanstva sa teritorija srpske opštine Centar Sarajevo, na teritorij pod kontrolom Armije BiH.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi sredinom mjeseca lipnja 1992. godine lišio slobode jednog civila bošnjačke nacionalnosti i odveo ga u krug bolnice Jagomir, od kada mu se gubi svaki trag i koji se do danas vodi kao nestala osoba.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi Goran Sarić je sudjelovao u prisilnom preseljenju više stotina civila Bošnjaka na teritorij pod kontrolom Armije BiH, kao i u njihovom prisilnom zatvaranju u logore u zgradi zvanoj „Paviljon“ u okviru Psihijatrijske bolnice Jagomir i „Bunker“ u Vogošći, gdje su mnogi zbog tjelesnog i psihičkog zlostavljanja smrtno stradali.

On se tereti i za sudjelovanje u odvođenju u nepoznatom pravcu više osoba-muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni na lokalitetu Skakavca, odakle su i ekshumirani nakon rata.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti - progon iz članka 172. stavak 1. točka h) Kaznenog zakona BiH, u svezi s člankom 180. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba