Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV JUKIĆ ŽELJKA (1970)

24.01.2012. 15:13

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Jukić Željka, koji se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkama a), d), i) i k) istog članka KZ BiH, a sve u svezi sa člankom 180 stavak 1. KZ BiH.

Tužitelj Regionalnog tima V Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Jukić Željka, rođenog 15.01.1970. godine u općini Prozor, nastanjenog u Dubrovniku u Republici Hrvatskoj, koji je po međunarodnoj tjeralici lišen slobode dana 02.11.2011. godine, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Jukić Željko se tereti da je u razdoblju od srpnja do konca rujna 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih snaga HVO-a i HV, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog pučanstva općine Prozor, kao pripadnik HVO Brigade “Rama”, vršio progon civilnog pučanstva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sudjelujući u ubojstvima, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima počinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne tjelesne i psihičke povrede.

U optužnici se navodi da je optuženi Jukić Željko, dana 03.08.1993. godine, u večernjim satima, zajedno sa optuženim Papak Vinkom i još jednim pripadnikom HVO-a došao u prostorije Srednjoškolskog centra u Prozoru, gdje je sudjelovao u prisilnom nestanku petorice ljudi, koji su bili nezakonito zatvoreni u tom logoru i odveo ih na smetljište „Duška kosa“, odakle im se gubi svaki trag.

Optuženi se, između ostalog, tereti da je dana 06.07.1993. godine, zajedno sa skupinom pripadnika HVO sudjelovao u napadu na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti sela Duge u općini Prozor, kojom prigodom je lišio života jednog sedamdesettrogodišnjeg starca, kojeg je zatekao ispred njegove obiteljske kuće, tako što je iz vatrenog oružja u njegovo tijelo ispalio više hitaca.

Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je sredinom srpnja mjeseca 1993.g., u ranim jutarnjim satima, zajedno sa optuženim Papak Vinkom i drugim pripadnicima HVO-a, sudjelovao u pratnji transporta više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su iz zatvora lociranih na području grada Prozora transportirani u logor Dretelj kod Čapljine, gdje su bili izloženi nečovječnom postupanju, tjelesnom i psihičkom maltretiranju. 

Optuženi se tereti za sudjelovanje u odvođenju u nepoznatom pravcu više osoba bošnjačke nacionalnosti, kojima se nakon toga gubi svaki trag, a samo jedna žrtva uspjela je preživjeti odvođenje i strijeljanje. 

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi dana 28.08.1993. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO sudjelovao u organiziranom prisilnom preseljenju bošnjačkog pučanstva sa područja općine Prozor, kojom prigodom je u selu Lapsunj, naoružan strojnicom, prisiljavao civile bošnjačke nacionalnosti da napuste svoje domove i uđu u prethodno pristigle kamione kojima su transportirani na područje pod kontrolom Armije BiH, te sudjelovao u prisilnom nestanku Terzić Kerima, čije tijelo ni do danas nije pronađeno. Istoga dana u mjestu Ustirama u općini Prozor, Željko Jukić je sudjelovao u premlaćivanju više muškarca bošnjačke nacionalnosti, a jednog od njih je vezao užetom oko vrata tretirajući ga na izrazito ponižavajući način.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločini protiv čovječnosti - progon iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkama a), d), i) i k) istog članka KZ BiH, a sve u svezi sa člankom 180 stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba