Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV EKREMA SIVRE (1962)

13.01.2012. 15:29

Tužilac Odjela III podigao je optužnicu protiv Ekrema Sivre, rođenog 05.08.1962. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Optužnica tereti Ekrema Sivru da je u toku 2010. i početkom 2011. godine, u fotografskoj radnji koja se nalazi u Zenici, u memoriji računara nelegalno držao pohranjene audio i video fajlove različitih autorskih djela, te ih je uz pomoć računarske opreme fiksirao na materijalne nosače slike i zvuka CD/DVD, izrađivao omote za iste, a zatim putem drugih osoba stavljao u promet.

Kako se navodi u optužnici, prilikom pretresa navedenog objekta, dana 19.01.2011. godine, pronađeni su i oduzeti: jedna računarska centralna jedinica sa jednim internim hard diskom, četiri eksterna hard diska, štampač, kao i 520 komada DVD nosača slike i zvuka kao i dva kompleta autorskog djela vjerske tematike sa po 11 DVD nosača slike i zvuka, pripremljenih za dalju distribuciju i prodaju.

Optuženi Ekrem Sivro tereti se da je umnožavao i stavljao u promet autorska djela, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, odnosno osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, a odobrenje je potrebno prema Zakonu BiH, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba