Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH EMIGRANATA

09.01.2012. 15:21

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:
- Arbena Džaferija, rođenog 19.05.1986. godine u Bihaću gdje je i nastanjen, državljanina BiH, 
- Elvira Sušića zvanog „Elvo“, rođenog 14.03.1980. godine u općini Bihać gdje je i nastanjen, državljanina BiH i
- Sejada Sušića zvanog „Cigo“, rođenog 11.06.1980. godine u Bihaću gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su u razdoblju od 20-22.11.2008. godine, u cilju stjecanja znatne novčane koristi, zajedničkim djelovanjem sa njima poznatim osobama koje su već presuđene zbog ovog kaznenog djela u Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj, organizirali ilegalno prebacivanje četiri turska državljanina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su od četiri turska državljanina u Bihaću uzeli novac, Džaferi Arben 1.015,00 eura, a Sejad Sušić 250,00 eura, nakon čega su novac međusobno podijelili zajedno sa Sušić Elvirom, koji je ove imigrante svojim osobnim automobilom prevezao do mjesta Izačić, u blizinu granične crte između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Turski državljani su trebali pješice prijeći granicu i ući u Republiku Hrvatsku, gdje su ih trebale dalje preuzeti njima poznate osobe, što se nije desilo jer su ova četiri ilegalna imigranta zatečena i uhvaćena od strane pripadnika JGP Izačić, nakon čega su predati Službi za poslove sa strancima i smješteni u Imigracioni centar u Sarajevu.

Optužnica tereti Arbena Džaferija, Elvira Sušića i Sejada Sušića da su postali pripadnici skupine za organizirani kriminal, koja je zajedničkim djelovanjem učinila ili pokušala učiniti kazneno djelo propisano zakonom BiH, odnosno da su iz koristoljublja prevodili, odnosno omogućili drugima nedozvoljeni prelazak preko državne granice, čime su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stavak 4. KZ BiH, u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba