Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Одсјеци у Тужилаштву БиХ

Одјел I (Одјел за ратне злочине)

Посебни одјел за ратне злочине формиран је након доношења пакета закона који је усвојен у Парламенту БиХ у децембру 2004. године, а који су били нужни да би се предмети са МКСЈ-а могли процесуирати пред домаћим правосудним институцијама, као и да би се могла преузети улога Јединице за правила пута МКСЈ-а која је до свог затварања прегледавала предмете ратних злочина прије него што домаћи судови донесу одлуку о лишењу слободе осумњичених за ратне злочине почињене за подручју Босне и Херцеговине. Одјел за ратне злочине је одговоран за процесуирање предмета ратних злочина који су почињени на територији Босне и Херцеговине у периоду ратних сукоба од 1992. до 1995. године.

Посебни одјел за ратне злочине Тужилаштва БиХ почео је са радом 09. марта 2005. године, а инаугурацији су присуствовали многи званичници босанскохерцеговачког  правосуђа, Хашког суда и међународне заједнице.

Посебни одјел за ратне злочине Тужилаштва БиХ ради на неколико врста предмета:

•              Предмети које Хашки трибунал уступа домаћем правосуђу у складу с Правилом 11бис својих Правила о поступку и доказима.  То су предмети у којима је Трибунал потврдио оптужницу, али није започео суђење, но судско вијеће Трибунала донијело је правоснажну одлуку да се предмет уступи домаћем правосуђу на даље поступање.

Предмети 11бис, чије је просљеђивање почело 2005. године, су у наредним годинама правоснажно окончани против свих лица и завршени су осуђујућим пресудама.

•              Предмети Категорије 2 из Тужилаштва Хашког трибунала у којима је Трибунал спровео истрагу, али није подигао оптужницу.  У овим предметима тужилачке одлуке су донесене до краја 2015. године.

•              Сви предмети који су започети у Тужилаштву БиХ након формирања Посебног одјела за ратне злочине.

Измјенама и допунама Правилника о унутрашњој организацији Тужилаштва БиХ из 2021. године, извршене су измјене везано за функционисање тужилачких тимова.

Посебни одјел за ратне злочине бави се процесуирањем починилаца кривичних дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом из главе XVII Кривичног закона Босне и Херцеговине и у организацијском смислу свој рад остварује кроз функционисање тужилачких тимова који су установљени према географско-регионалној структури Босне и Херцеговине.

Посебним одјелом за ратне злочине руководе два замјеника главног тужиоца.

Посебни одјел за ратне злочине има шест тимова формираних по регионалном принципу, распоређених у три одсјека:

- Одсјек I (Тим 4 и Тим 5);

- Одсјек II (Тим 1 и Тим 2); и

- Одсјек III (Тим 3 и Тим 6).

Тимови формирани по регионалном принципу су:

- Тим 1 - Сјеверозападна Босна и дио Посавине;

- Тим 2 - Средња Босна;

- Тим 3 - Источна Босна (долина Дрине) и дио Посавине;

- Тим 4 - Сарајево и источна Босна укључујући и Фочу;

- Тим 5 - Западна Херцеговина и долина Неретве; и

- Тим 6 - Сребреница.

 

ПРЕДМЕТИ ЕКСХУМАЦИЈЕ

Тужилаштво Босне и Херцеговине је заједно са новооснованим Институтом за нестала лица Босне и Херцеговине и Међународном комисијом за нестала лица препознало проблем стварне надлежности у извршењу радњи ексхумација окружних и кантоналних тужилаштава током 2008. године. На састанку одржаном дана 28.10.2008. године у организацији Тужилаштва Босне и Херцеговине, на којем су били присутни главни тужилац Тужилаштва БиХ, главни тужилац Тужилаштва ФБиХ, главни тужилац Тужилаштва РС-а, главни тужилац Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, те представници Института за нестала лица Босне и Херцеговине и Међународне комисије за нестала лица, постигнут је договор да у наредном периоду Тужилаштво Босне и Херцеговине заприма све информације везане за нестала лица, а гдје се укаже потреба за извршење ексхумације да упућује Суду Босне и Херцеговине захтјеве за издавање наредби за ексхумацију.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ донио је одлуку да се почев од 01.01.2011. године сви захтјеви и сви предмети ексхумације и реексхумације рјешавају у Тужилаштву БиХ и преко Суда БиХ. На овај начин биће коначно испоштоване одредбе  Закона о кривичном поступку БиХ о стварној и мјесној надлежности за поступање у предметима ексхумација лица страдалих посљедицама кривичних дјела ратних злочина.

У Тужилаштву БиХ предузете су одговарајуће мјере на припреми свих техничких и логистичких услова ради реализације будућих захтјева за ексхумације. Акутни проблем - помањкање простора, рефлектује се и на ову сферу активности Тужилаштва, с обзиром да се може очекивати повећање материјалне документације и доказа насталих извршењем ових наредби, а у будућем периоду ће се похрањивати у списима и архиви Тужилаштва.


Штампај

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
18.03.2024. -  ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ, МИЛАНКО КАЈГАНИЋ, УЧЕСТВОВАО НА САСТАНКУ СТРАТЕШКОГ ФОРУМА ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА И ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БиХ
18.03.2024. - ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ, МИЛАНКО КАЈГАНИЋ, УЧЕСТВОВАО НА САСТАНКУ КООРДИНАЦИОНОГ ТИЈЕЛА ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА У БиХ
18.03.2024. -  ТУЖИЛАШТВО БиХ И SIPA ПРОВОДЕ АКЦИЈУ У ПРЕДМЕТУ “INDEX” У ВИШЕ ГРАДОВА У БиХ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА