Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ТУЖИОЦИ РАЗМИЈЕНИЛИ ИСКУСТВА И СТЕКЛИ НОВА ЗНАЊА

12.03.2024. 09:50
Округли сто о предметима високог нивоа организованог криминала који укључују употребу шифрованих комуникацијских алата  
  • ТУЖИОЦИ РАЗМИЈЕНИЛИ ИСКУСТВА И СТЕКЛИ НОВА ЗНАЊА

Сарајево, 11. март 2024. - У Сарајеву се одржава Округли сто о поступању у предметима организованог криминала високог нивоа, који укључују кориштење шифрованих података у сврху извршења кривичних дјела. Уз подршку пројекта EU4Justice, група од 30 тужилаца, истражилаца и стручних сарадника из Тужилаштва Босне и Херцеговине и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево који раде на предметима са доказима из Sky и Аном апликација, учествује на овом округлом столу и размјењује своја искуства о анализи и кориштењу података из криптованих апликација с тужиоцима из Белгије, стручњацима у подручју борбе против организованог криминала.

"С колегама из Босне и Херцеговине подијелили смо искуства из земаља чланица ЕУ о томе како истраживати, процесуирати и рјешавати одбрамбене стратегије пред судовима у случајевима који укључују шифроване податке. Посебно важан сегмент који се истиче је унапређење међусобне правне помоћи и сарадња с релевантним агенцијама за провођење закона, ЕВРОПОЛ-ом и ЕВРОЏАСТ-ом, што је кључно у усклађивању правосудног система у БиХ с европским стандардима“, истакнула је тужитељка из Белгије.

Џермин Пашић, шеф Одсјека за борбу против организованог криминала и један од тужилаца из Sky тима Тужилаштва БиХ, говорио је о изазовима у истрагама и процесуирању предмета са шифрованим подацима у Босни и Херцеговини и значају међународне сарадње у рјешавању ових предмета, нагласивши: "Са својим сарадницима радим на најзахтјевнијим случајевима како у сегменту неовлаштене међународне трговине дрогама, тако и у сегменту прања новца и ова peer-to-peer размјена била је од изнимне вриједности."

Mika Aalto, водитељ компоненте у оквиру пројекта EU4Justice који помаже Тужилаштву БиХ, истакнуо је: „Нема сумње да тужиоци Тужилаштва БиХ развијају експертизу за рад на предметима везаним за шифровану комуникацију. Овај округли сто омогућио је да додатно повежемо врхунске стручњаке који су размијенили своја искуства, али и стекли нова знања која ће допринијети приликом рјешавања случајева организованог криминала на високом нивоу у којима се користе шифровани комуникацијски алати.”

У периоду од 2021. до 2023. године Тужилаштво БиХ је у предметима са доказима из Sky и Аном апликација до сада провело око 25 оперативних акција које обухватају више од 150 осумњичених. Подигнуто је и потврђено 8 оптужница са укупно 66 оптужених лица, с више од 10 оптужених који су признали кривицу те су донесене правоснажне пресуде.

 

 

 

ЗАНИМЉИВИ ПОДАЦИ О РАДУ НА SKY И АНОМ ПРЕДМЕТИМА

 

- Тужилаштво БиХ ради на предметима са доказима из SKY и Аном апликација од средине 2021. године. Подигнуто је и потврђено 8 оптужница против 66 лица, а 13 оптужених у два предмета су споразумно признали кривицу, чиме су забиљежене и прве правоснажне пресуде у овим предметима.

 

- Укупно су изречене 22 године и 10 мјесеци правоснажних казни затвора. Казне су биле од 1-5 година затвора, те новчане споредне казне у укупном износу од 29.000 КМ, као и трајно одузимање незаконите имовинске користи у укупном износу од око 53.000 КМ.

 

- У предметима са доказима из Sky и Аном аликација, у акцијама које су проведене у протекле двије године, привремено је блокирано и забрањено располагање имовином што укључује:


- више од 35 некретнина (станови и куће, пословни простори, земљиште, гараже);

- одузимање готовог новца и блокирање рачуна у криптовалутама у износу од око 5.500 000 КМ, те одузимање скупоцјених уређаја за рударење криптовалута;

- више од 80 возила, међу којима су нека од возила процијењена на више од 100 000 евра;

- двије скупоцјене радне грађевинске машине;

- пет скупоцјених сатова у вриједности од око 100. 000 КМ;

 

- Такође, у предметима је одузета опојна дрога „марихуана-сканк“ од укупно 1670 кг.

 

- У оквиру предмета затражено је трајно одузимање незаконите имовинске користи у вишемилионском износу, у некретнинама и моторним возилима.

 

- У периоду од 2021. до краја 2023. године, тужиоци из Sky тима Тужилаштва БиХ, радећи заједно са полицијским и безбједносним агенцијама са свих нивоа у БиХ, реализовали су око 25 акција у свим дијеловима БиХ у којима је лишено слободе или приведено више од 150 осумњичених лица.

 

- Од укупно истрагом обухваћених око 20 запосленика полицијских и агенција за провођење закона, до сада су међу оптуженима пет полицијских службеника, као и некадашњи савјетник у Министарству безбједности БиХ. Међу осумњиченима су активни полицијски службеници из различитих полицијских агенција, као и два адвоката и један судија.

 

- У неким од проведених операција са Тужилаштвом БиХ на терену су поступале заједно двије или више полицијских агенција са нивоа државе, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ.

 

- Напорима Тужилаштва БиХ и уз помоћ међународне сарадње, четворица осумњичених у Sky предметима изручени су БиХ из Србије, Хрватске, Њемачке и Р Турске.

 

- Реализована је сарадња са партнерским институцијама из Њемачке, САД-а, Француске, Низоземске, Белгије и др., имамо добру сарадњу и комуникацију са институцијом Европола, као и партнерским институцијама земаља региона и ЕУ.

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

05. 2024.
П У С Ч П С Н
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
29.04.2024. -
29.04.2024. -
26.04.2024. - ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА Р ТУРСКЕ ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА