Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽITELJI RAZMIJENILI ISKUSTVA I STEKLI NOVA ZNANJA

12.03.2024. 09:50
Okrugli stol o predmetima visoke razine organiziranog kriminala koji uključuju uporabu šifriranih komunikacijskih alata  
  • TUŽITELJI RAZMIJENILI ISKUSTVA I STEKLI NOVA ZNANJA

Sarajevo, 11. ožujak 2024. - U Sarajevu se održava Okrugli stol o postupanju u predmetima organiziranog kriminala visoke razine, koji uključuju korištenje šifriranih podataka u svrhu izvršenja kaznenih djela. Uz potporu projekta EU4Justice, skupina od 30 tužitelja, istražitelja i stručnih suradnika iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo koji rade na predmetima sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija, sudjeluje na ovom okruglom stolu i razmjenjuje svoja iskustva o analizi i korištenju podataka iz kriptovanih aplikacija s tužiteljima iz Belgije, stručnjacima u području borbe protiv organiziranog kriminala.

"S kolegama iz Bosne i Hercegovine podijelili smo iskustva iz zemalja članica EU o tome kako istraživati, procesuirati i rješavati obrambene strategije pred sudovima u slučajevima koji uključuju šifrirane podatke. Posebno važan segment koji se ističe je unaprjeđenje međusobne pravne pomoći i suradnja s relevantnim agencijama za provedbu zakona, EUROPOL-om i EUROJUST-om, što je ključno u usklađivanju pravosudnog sustava u BiH s europskim standardima“, istaknula je tužiteljica iz Belgije.

Džermin Pašić, šef Odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala i jedan od tužitelja iz Sky tima Tužiteljstva BiH, govorio je o izazovima u istragama i procesuiranju predmeta sa šifriranim podatcima u Bosni i Hercegovini i značaju međunarodne suradnje u rješavanju ovih predmeta, naglasivši: "Sa svojim suradnicima radim na najzahtjevnijim slučajevima kako u segmentu neovlaštene međunarodne trgovine drogama, tako i u segmentu pranja novca i ova peer-to-peer razmjena bila je od iznimne vrijednosti."

Mika Aalto, voditelj komponente u okviru projekta EU4Justice koji pomaže Tužiteljstvu BiH, istaknuo je: „Nema sumnje da tužitelji Tužiteljstva BiH razvijaju ekspertizu za rad na predmetima vezanim za šifriranu komunikaciju. Ovaj okrugli stol omogućio je da dodatno povežemo vrhunske stručnjake koji su razmijenili svoja iskustva, ali i stekli nova znanja koja će doprinijeti prigodom rješavanja slučajeva organiziranog kriminala na visokoj razini u kojima se koriste šifrirani komunikacijski alati.”

U razdoblju od 2021. do 2023. godine Tužiteljstvo BiH je u predmetima sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija do sada provelo oko 25 operativnih akcija koje obuhvataju više od 150 osumnjičenih. Podignuto je i potvrđeno 8 optužnica sa ukupno 66 optuženih osoba, s više od 10 optuženika koji su priznali krivnju te su donesene pravomoćne presude.

 

 

ZANIMLJIVI PODATCI O RADU NA SKY I ANOM PREDMETIMA

 

- Tužiteljstvo BiH radi na predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija od sredine 2021. godine. Podignuto je i potvrđeno 8 optužnica protiv 66 osoba, a 13 optuženih u dva predmeta su sporazumno priznali krivnju, čime su zabilježene i prve pravomoćne presude u ovim predmetima.

 

- Ukupno su izrečene 22 godine i 10 mjeseci pravomoćnih kazni zatvora. Kazne su bile od 1-5 godina zatvora, te novčane sporedne kazne u ukupnom iznosu od 29.000 KM, kao i trajno oduzimanje nezakonite imovinske koristi u ukupnom iznosu od oko 53.000 KM.

 

- U predmetima sa dokazima iz Sky i Anom alikacija, u akcijama koje su provedene u protekle dvije godine, privremeno je blokirano i zabranjeno raspolaganje imovinom što uključuje:


- više od 35 nekretnina (stanovi i kuće, poslovni prostori, zemljište, garaže);

- oduzimanje gotovog novca i blokiranje računa u kriptovalutama u iznosu od oko 5.500 000 KM, te oduzimanje skupocjenih uređaja za rudarenje kriptovaluta;

- više od 80 vozila, među kojima su neka od vozila procijenjena na više od 100 000 eura;

- dvije skupocjene radne građevinske mašine;

- pet skupocjenih satova u vrijednosti od oko 100. 000 KM;

 

- Također, u predmetima je oduzeta opojna droga „marihuana-skank“ od ukupno 1670 kg.

 

- U okviru predmeta zatraženo je trajno oduzimanje nezakonite imovinske koristi u višemilijunskom iznosu, u nekretninama i motornim vozilima.

 

- U razdoblju od 2021. do konca 2023. godine, tužitelji iz Sky tima Tužiteljstva BiH, radeći zajedno sa policijskim i sigurnosnim agencijama sa svih razina u BiH, realizirali su oko 25 akcija u svim dijelovima BiH u kojima je lišeno slobode ili privedeno više od 150 osumnjičenih osoba.

 

- Od ukupno istragom obuhvaćenih oko 20 uposlenika policijskih i agencija za provedbu zakona, do sada su među optuženima pet policijskih djelatnika, kao i nekadašnji savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH. Među osumnjičenima su aktivni policijski djelatnici iz različitih policijskih agencija, kao i dva odvjetnika i jedan sudac.

 

- U nekim od provedenih operacija sa Tužiteljstvom BiH na terenu su postupale zajedno dvije ili više policijskih agencija sa razine države, oba entiteta i Brčko distrikta BiH.

 

- Naporima Tužiteljstva BiH i uz pomoć međunarodne suradnje, četvorica osumnjičenih u Sky predmetima izručeni su BiH iz Srbije, Hrvatske, Njemačke i R Turske.

 

- Realizirana je suradnja sa partnerskim institucijama iz Njemačke, SAD-a, Francuske, Nizozemske, Belgije i dr., imamo dobru suradnju i komunikaciju sa institucijom Europola, kao i partnerskim institucijama zemalja regiona i EU.

 

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
26.04.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA R TURSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA
26.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ARMINA BUREIĆA ZBOG KRIJUMČARENJA STRANIH DRŽAVLJANA
26.04.2024. - GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA VELEPOSLANICOM KRALJEVINE ŠPANJOLSKE

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA