Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

30.01.2024. 15:03
INFORMACIJA ZA JAVNOST  
  • INFORMACIJA O RJEŠAVANJU PREDMETA RATNIH ZLOČINA

Period 01.01.2023 – 31.12.2023. godine

 

 

KTRZ - Konkretno krivično djelo i počinilac – ratni zločin

Podignuto optužnica: 17 optužnica protiv 70 lica

Obustava istraga: 13 predmeta protiv 112 lica

Nesprovođenje istrage: 13 predmeta protiv 390 lica

Ustupljeno na krivično postupanje drugom tužilaštvu: 7 predmeta, 15 lica

Ukupno riješeno KTRZ predmeta na kraju izvještajnog perioda: 60 predmeta, 763 lica

Neriješeno KTRZ predmeta na kraju izvještajnog perioda: 247 predmeta, 2658  lica.

 

KTARZ - Neodredivo krivično djelo ili počinilac – ratni zločin, ukupno riješeno: 361 predmet

Nesprovođenje istrage: 177 predmeta

Riješeno na drugi način: 152 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 5 predmeta

Preneseno na drugo tužilaštvo: 27 predmeta

Neriješeno na kraju izvještajnog perioda: 1038 predmeta

 

KTNRZ - Konkretno krivično djelo s nepoznatim počiniocem – ratni zločin, ukupno riješeno: 93 predmeta

Nesprovođenje istrage: 10 predmeta

Obustava istrage: 3 predmeta

Riješeno na drugi način: 20 predmeta

Prešlo u KTRZ predmet: 2 predmeta

Preneseno na drugo tužilaštvo: 58 predmeta  

Neriješeno na kraju izvještajnog perioda: 244 predmeta

 

Predmeti riješeni putem regionalne saradnje u izvještajnom periodu:

Ukupno 6 predmeta ustupljeno drugom pravosuđu, od toga 1 KTRZ predmet nadležnim organima u Republici Srbiji u fazi istrage, a 5 predmeta nadležnim organima Republike Hrvatske i to dva KTRZ predmeta u fazi optuženja, dva KTRZ predmeta u fazi istrage i jedan KTRZ predmet u fazi prijave.


I dalje nedostupno 338 lica u 113 KTRZ predmeta, od toga 40 lica su lica oznake “A”.

 

Ukupno neriješenih lica “A” u TBiH: 129 lica u 51 KTRZ predmetu. Tužilaštvo BiH je ukupno završilo na različite načine 682 lica oznake “A”, a od tog broja ustupljeno na postupanje drugim tužilaštvima je 337 lica.

 

Ostvarenje strateškog cilja VII Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina (dalje: Revidirana državna strategija), koje se odnosi na regionalnu saradnju u izvještajnom periodu ogleda se prije svega u sastancima postupajućih tužilaca iz Tužilaštva BiH sa tužiocima iz regije,  sve u cilju postupanja u određenim predmetima ratnih zločina. U septembru 2023. godine je upriličena Regionalna konferencija tužilaca o saradnji i procesuiranju ratnih zločina na kojoj je doneseno niz zaključaka u cilju poboljšanja postupanja u predmetima sa nedostupnim licima, traženju nestalih, pitanja u vezi zaštićenih svjedoka, transparentnosti pravosuđa i sl. U toku 2023. godine o bitnim pitanjima regionalne saradnje kontinuirano je obavještavano Tužilaštvo Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove (dalje: Tužilaštvo MRMKS-a). Tužilaštvo BiH informiše Tužilaštvo MRMKS-a o upućenim zamolnicama za međunarodnu pravnu pomoć i zamolnicama upućenim putem zaključenih protokola u zemlje regije, a po kojim zamolnicama još nije postupljeno. Tužilaštvo BiH dva puta godišnje dostavlja Tužilaštvu MRMKS-a podatke o radu i niz drugih informacija u cilju sastavljanja polugodišnjeg izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a. Tužilaštvo MRMKS-a je asistiralo u postupanju u prioritetnim predmetima Odjela I Tužilaštva BiH koji su obavezujućim uputstvom glavnog tužioca Tužilaštva BiH određeni kao prioritetni za rad u 2023. godini, sve u cilju postupanja u složenim predmetima shodno odredbama Revidirane državne strategije. Tužilaštvo MRMKS-a značajno podržava aktivnosti na radu u predmetima ratnih zločina gdje su lica nedostupna organima gonjenja u BiH, a koja lica se nalaze u zemljama regije. Naime, predstavnici MRMKS-a su ponudili da zajedničkim radom dva ureda MRMKS-a i Tužilaštva BiH doprinesu boljim rezultatima rada na prioritetnim KTRZ predmetima za 2023. godinu. U julu i septembru 2023. godine održano je niz sastanaka svih postupajućih tužilaca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH i više predstavnika Tužilaštva MRMKS-a radi uspostavljanja rada na prioritetnim predmetima ratnih zločina određenih za 2023. godinu.

 

Značajnu podršku u radu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH dao je i angažman međunarodnog pravnog savjetnika u Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH. Glavni tužilac Tužilaštva BiH je podržao odluku tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove, g. Sergea Brammertza, koji je kao savjetnika u Tužilaštvo BiH predložio g. Douglasa Stringera. Od februara 2023. godine u Tužilaštvu BiH je povremeno boravio međunarodni stručnjak, bivši viši zastupnik Tribunala i bivši tužilac Tribunala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (u daljem tekstu: MKSJ) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za međunarodne krivične sudove (u daljem tekstu: MRMKS), g. Douglas Stringer. Međunarodni stručnjak je angažovan na pružanju podrške Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, te sagledavanju stanja i poboljšanja organizacije rada u Odjelu I, a sve imajući u vidu rokove predviđene za okončanje rada na predmetima ratnih zločina određene Revidiranom državnom strategijom. Također, g. Stringer je direktno pomagao Tužilaštvu BiH u identifikaciji i pristupu dokazima Tužilaštva MRMKS-a kako bi se dodatno ubrzao rad na istragama i krivičnom gonjenju ratnih zločina.

 

Konferencija glavnih tužilaca Bosne i Hercegovine upriličena je u julu 2023. godine kada je razgovarano o sistemskim aspektima procesuiranja ratnih zločina i ostvarenju strateških ciljeva Revidirane državne strategije i pripadajućih aneksa. Pored Regionalne konferencije održane u septembru 2023. godine gdje su učestvovali svi predstavnci tužilaštava regije, u Hagu u decembru 2023. godine upriličen je sastanak predstavnika Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, predstavnika Tužilaštva MRMKS-a i Tužilaštva BiH na kojem je bilo riječi o pitanjima u vezi izmjena zaštitnih mjera svjedoka i asistenciji Tužilaštva MRMKS-a u tu svrhu, kako bi sud MRMKS-a prihvatio navedeni zahtjev. Nadalje, razgovaralo se i o predmetima u kojima su evidentirana nedostupna lica, a koja lica se nalaze u zemljama regije, te korištenje EDS baze i JDB baze podataka prilikom postupanja u predmetima ratnih zločina.

 

Aktivnosti preduzete u prioritetnim predmetima određenim za 2023. godinu značajno su doprinijele realizaciji Strateškog cilja I i IV Revidirane državne strategije, pogotovo u smislu ostvarenja cilja da se u složenim prioritetnim predmetima iscrpe sve procesno-pravne mogućnosti usmjerene ka cjelovitom rješavanju krivičnog događaja i podizanju optužnice.

U cilju postupanja po strateškoj mjeri zaštite i podrške žrtvama i svjedocima Revidirane državne strategije u izvještajnom periodu predstavnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Javnog tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije su održali sastanke radi postupanja u predmetu gdje je bila potrebna podrška svjedocima, oštećenima i žrtvama radi njihovog učešća u krivičnom postupku u predmetu ratnih zločina.

 

Tužilaštvo BiH je stavilo na raspolaganje i omogućilo svim tužiocima u Bosni i Hercegovini uvid i pristup podacima sveobuhvatne Centralizovane baze podataka ratnih zločina, te blagovremeno postupa po svim upućenim zahtjevima, čime je realizovan Strateški cilj II Revidirane državne strategije.

 

U cilju realizacije Strateškog cilja III u Posebnom odjelu za ratne zločine u februaru 2023. godine izvršen je pregled složenosti svih KTRZ predmeta s ciljem prioritetnog procesuiranja složenijih predmeta ratnih zločina od strane Tužilaštva BiH, a sve u skladu sa odredbama Revidirane državne strategije. U toku 2023. godine kontinuirano se na polugodišnjem nivou vršilo ažuriranje svih KTRZ predmeta, a sa decembrom 2023. godine prikupili su se svi neophodni podaci za KTARZ i KTNRZ predmete radi lakšeg praćenja rada na navedenim predmetima. O svim otvorenim KTRZ, KTARZ i KTNRZ predmetima i detaljima postupanja u toku 2023. godine, Tužilaštvo BiH je početkom januara 2024. godine obavijestilo Stalnu komisiju za efikasnost i kvalitet tužilaštava Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (dalje: Stalna komisija VSTV-a BiH) kroz dostavljanje ranije određenih tabelarnih prikaza traženih podataka.

 

Glavni tužilac i rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH redovno su vršili nadzor nad provođenjem odredaba Revidirane državne strategije te po potrebi izvještavali o radu na predmetima ratnih zločina Nadzorni organ za praćenje provođenja Revidirane državne strategije i Stalnu komisiju VSTV-a BiH.

 

Tužilaštvo BiH je, u skladu sa preuzetim obavezama iz Revidirane državne stratregije i Aneksa B, izvršilo neophodne provjere i sačinilo zbirnu ažuriranu informaciju o predmetima u kojima su evidentirana lica sa dodijeljenom oznakom “A” od tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju („standardnu oznaku ‘A’ – dovoljno dokaza“). U skladu sa zaključcima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (dalje: VSTV BiH), informacije o predmetima u kojima su evidentirana lica sa oznakom “A”, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine redovno dostavlja Stalnoj komisiji VSTV-a BiH.

U nastavku je tabelarni prikaz statusa lica oznake “A” u entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH te Tužilaštvu BiH, zaključno sa mjesecom decembrom 2023. godine.

 

Pregled i tabelu možete pogledati na ovom LINKU.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
26.04.2024. -  PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA R TURSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA
26.04.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ARMINA BUREIĆA ZBOG KRIJUMČARENJA STRANIH DRŽAVLJANA
26.04.2024. - GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA AMBASADORICOM KRALJEVINE ŠPANIJE

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA