Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОХРАБРЕНО ЈЕ САДРЖАЈЕМ ИЗВЈЕШТАЈА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ПРИ МРМКС-у СЕРЖА БРАМЕРЦА

09.06.2020. 13:01
У свом обраћању поводом Извјештаја у Савјету безбједности УН-а, главни тужилац Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (МРМКС) Серж Брамерц, истакао је објективне оцјене рада Тужилаштва Босне и Херцеговине у предметима ратних злочина, на основу  стручних и професионалних стандарда и критерија.
  • ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОХРАБРЕНО ЈЕ САДРЖАЈЕМ ИЗВЈЕШТАЈА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ПРИ МРМКС-у СЕРЖА БРАМЕРЦА
  • ТУЖИЛАШТВО БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ОХРАБРЕНО ЈЕ САДРЖАЈЕМ ИЗВЈЕШТАЈА ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ПРИ МРМКС-у СЕРЖА БРАМЕРЦА

У оквиру обраћања главног тужиоца Брамерца, наведене су оцјене о раду и процесуирању предмета ратних злочина у земљама бивше Југославије. У обраћању у Савјету безбједности УН-а, између осталог је наведено: 

“Негирање злочина и величање осуђених ратних злочинаца распрострањено је и у бившој Југославији. Нажалост, то негирање и величање често подстичу или подржавају политичари и званичници широм региона.

Већ сам извјештавао о политичком уплитању у остварење правде за ратне злочине у бившој Југославији.

Прошле седмице били смо свједоци алармантног примјера таквог уплитања у Босни и Херцеговини.

Тужилаштво је увијек у потпуности подржавало рад Тужилаштва Босне и Херцеговине и његову садашњу главну тужитељицу. Наше је потврђено мишљење да она и њен тим обављају свој посао професионално и етички, а вјерујемо да ће наставити процесуирати све одговорне за ратне злочине, без обзира на националну припадност или службени положај.

Упркос овом истакнутом примјеру, широм региона негирање злочина, величање осуђених ратних злочинаца и политизација обесхрабрујуће дјелују на тужиоце и судије и подривају владавину права”- истакао је Брамерц.

Такође, главни тужилац Брамерц у свом Извјештају је навео: "Жртве на свим странама заслужују да њихове патње буду уважене и признате. Друштвене заједнице би требале једногласно осудити оне који су одговорни за ратне злочине, злочине против човјечности и геноцид."

Тужилаштво Босне и Херцеговине остварује дугогодишњу добру и континуирану сарадњу са Тужилаштвом при МРМКС-у, те су у раду у потпуности усвојени највиши међународни стандарди у процесуирању предмета међународног хуманитарног права. Тужилаштво БиХ је опредијељено да се сарадња настави и у будућности, нарочито у сегменту стратешке подршке, размјене стеченог знања и унапређења регионалне сарадње.

Тужиоци, стручно особље и запосленици из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва Босне и Херцеговине наставиће радити професионално и по утврђеним стандардима, те су охрабрени изнесеним ставовима подршке главног тужиоца Брамерца.

Тужилаштво Босне и Херцеговине до сада је оптужило близу 900 лица за ратне злочине и тешка кршења међународног хуманитарног права, а на основу оптужница донесене су правоснажне пресуде од више од 3100 година затвора. 

У остварењу ових резултата значајно је допринијела континуирана заједничке сарадња и добра и отворена комуникација између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва при МРМКС-у.

 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
19.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВЕЋЕ ГРУПЕ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА