Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJE POLITIČKIH PRITISAKA NA RAD I NEOVISNOST TUŽITELJSTVA BiH I PORUČUJE SVIM GRAĐANIMA BiH DA NEĆE POPUSTITI POLITIČKIM PRITISCIMA

27.08.2013. 11:53
Usljed neprimjerenih političkih pritisaka na rad i neovisnost tužiteljstva i pravosuđa, Tužiteljstvo BiH još jednom ističe da pozivanje tužiteljstva i glavnog tužitelja na sjednice parlamentarnih povjerenstava predstavlja nedopustiv politički pritisak, te grubo i nedopustivo političko miješanje u neovisnost pravosuđa.
  • TUŽITELJSTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJE POLITIČKIH PRITISAKA NA RAD I NEOVISNOST TUŽITELJSTVA BiH I PORUČUJE SVIM GRAĐANIMA BiH DA NEĆE POPUSTITI POLITIČKIM PRITISCIMA

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije obrambena niti sigurnosna agencija, nego pravosudna institucija koja se brine o poštivanju ljudskih prava i zakonitosti.

Ukoliko se ove aktivnosti nastave, tužiteljstvo će o navedenim pritiscima upoznati sve nadležne domaće i međunarodne institucije, uključujući i VSTV BiH, jer je navedena praksa neprimjerena demokratskim državama.

Glavni tužitelj nema zakonsku obvezu niti ovlaštenje da treba razgovarati o predmetima iz domena rada tužiteljstva nigdje osim u sudnici, a pogotovo ne na sjednicama povjerenstava u Parlamentu, ili bilo kojim političkim institucijama.

Tužiteljstvo BiH iskazuje puno poštivanje i uvažavanje institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH koje predlažu i donose zakone, ali također se mora poštivati neovisno pravosuđe kao treći, ravnopravni stub vlasti.

Parlament nije, niti može biti nadređen pravosudnoj vlasti, nego je ravnopravna institucija.

Nitko, a osobito političari, neće i ne mogu odlučivati da li će tužiteljstvo nekoga optužiti ili neće optužiti.

Svi nositelji pravosudnih funkcija, pa tako i tužitelji, odgovaraju isključivo struci tj. VSTV-u BiH, koje ih bira i razrješava, a nikako političarima ni političkim tijelima.

Zakonom je decidno utvrđeno kome je Tužiteljstvo BiH odgovorno i dužno da daje izjašnjenja.

Tužiteljstvo BiH obavještava građane Bosne i Hercegovine da neće podleći nikakvim političkim pritiscima i da će istrajati u poštivanju zakonitosti i borbi protiv kriminala, korupcije i ratnih zločina. Tužiteljstvo BiH u tome neće nitko spriječiti, pa ni politički pritisci pojedinih političara.

Također, o rezultatima rada tužiteljstva najbolje govore gotovo svakodnevne akcije po nalogu Tužiteljstva BiH i podizanje optužnica protiv počinitelja svih vidova organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, kao i rasvjetljavanje više godina nerazjašnjenih teških ubojstava, pljački i razbojništava, o kojima su građani BiH informirani putem medija.

U rasprave sa političarima nismo htjeli i ubuduće nećemo ulaziti jer smatramo da je šteta da se energija i rad tužiteljstva, umjesto na predmete, usmjerava na političke rasprave.

O novim uspjesima i radu Tužiteljstva BiH javnost će biti uskoro informirana, a riječ je o podizanju jedne od najvećih optužnica protiv organiziranog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem,

Goran Salihović

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
29.04.2024. -
29.04.2024. -
26.04.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA R TURSKE OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA