Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJE POLITIČKIH PRITISAKA NA RAD I NEOVISNOST TUŽILAŠTVA BiH I PORUČUJE SVIM GRAĐANIMA BiH DA NEĆE POPUSTITI POLITIČKIM PRITISCIMA

27.08.2013. 11:53
Usljed neprimjerenih političkih pritisaka na rad i neovisnost tužilaštva i pravosuđa, Tužilaštvo BiH još jednom ističe da pozivanje tužilaštva i glavnog tužioca na sjednice parlamentarnih komisija predstavlja nedopustiv politički pritisak, te grubo i nedopustivo političko miješanje u neovisnost pravosuđa.
  • TUŽILAŠTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJE POLITIČKIH PRITISAKA NA RAD I NEOVISNOST TUŽILAŠTVA BiH I PORUČUJE SVIM GRAĐANIMA BiH DA NEĆE POPUSTITI POLITIČKIM PRITISCIMA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije odbrambena niti sigurnosna agencija, nego pravosudna institucija koja se brine o poštivanju ljudskih prava i zakonitosti.

Ukoliko se ove aktivnosti nastave, tužilaštvo će o navedenim pritiscima upoznati sve nadležne domaće i međunarodne institucije, uključujući i VSTV BiH, jer je navedena praksa neprimjerena demokratskim državama.

Glavni tužilac nema zakonsku obavezu niti ovlaštenje da treba razgovarati o predmetima iz domena rada tužilaštva nigdje osim u sudnici, a pogotovo ne na sjednicama komisija u Parlamentu, ili bilo kojim političkim institucijama.

Tužilaštvo BiH iskazuje puno poštivanje i uvažavanje institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH koje predlažu i donose zakone, ali također se mora poštivati neovisno pravosuđe kao treći, ravnopravni stub vlasti. Parlament nije, niti može biti nadređen pravosudnoj vlasti, nego je ravnopravna institucija.

Niko, a naročito političari, neće i ne mogu odlučivati da li će tužilaštvo nekoga optužiti ili neće optužiti.

Svi nosioci pravosudnih funkcija, pa tako i tužioci, odgovaraju isključivo struci tj. VSTV-u BiH, koje ih bira i razrješava, a nikako političarima ni političkim tijelima.

Zakonom je decidno utvrđeno kome je Tužilaštvo BiH odgovorno i dužno da daje izjašnjenja.

Tužilaštvo BiH obavještava građane Bosne i Hercegovine da neće podleći nikakvim političkim pritiscima i da će istrajati u poštivanju zakonitosti i borbi protiv kriminala, korupcije i ratnih zločina. Tužilaštvo BiH u tome neće niko spriječiti, pa ni politički pritisci pojedinih političara.

Također, o rezultatima rada tužilaštva najbolje govore gotovo svakodnevne akcije po nalogu Tužilaštva BiH i podizanje optužnica protiv počinilaca svih vidova organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, kao i rasvjetljavanje više godina nerazjašnjenih teških ubistava, pljački i razbojništava, o kojima su građani BiH informirani putem medija.

U rasprave sa političarima nismo htjeli i ubuduće nećemo ulaziti jer smatramo da je šteta da se energija i rad tužilaštva, umjesto na predmete, usmjerava na političke rasprave.

O novim uspjesima i radu Tužilaštva BiH javnost će biti uskoro informirana, a riječ je o podizanju jedne od najvećih optužnica protiv organiziranog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem,

Goran Salihović

Glavni tužilac Tužilaštva BiH


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE OSOBA
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA