Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ

27.03.2013. 15:32
Главни тужилац Горан Салиховић, те руководиоци и особље Посебног одсјека за ратне злочине Тужилаштва БиХ, састали су се са представницима удружења жртава, која окупљају породице настрадалих лица српске националности, на челу са господином Недељком Митровићем.
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ЖРТАВА РАТНИХ ЗЛОЧИНА ИЗ РЕДА СРПСКОГ НАРОДА У БиХ

На састанку је разговарано о раду Тужилаштва БиХ на предметима ратних злочина у којима су страдале жртаве српске националности, те досадашњој и будућој динамици у раду на овим предметима.

Главни тужилац је упознао представнике жртава са својим ставом да сви злочини требају и морају бити процесуирани, без обзира које су националности жртве или учиниоци, уколико постоје докази против одговорних лица који су довољни за подизање оптужнице и судско процесуирање.

Представници удружења жртава су се интересовали за предмете ратних злочина који су, дуго након рата, били у раду у различитим међународним и домаћим правосудним институцијама, те се сада налазе у Тужилаштву БиХ.

Представници Тужилаштва БиХ упознали су представнике жртава да постоји већи број предмета који су у раду и у којима се очекује доношење тужилачких одлука. Такође, истакнуто је да ће Тужилаштво наставити рад на свим предметима који су у раду у овој институцији, а да коначни исход искључиво зависи од количине прикупљених доказа.

На састанку је разговарано и о планираном повећању капацитета Тужилаштва БиХ за рад на предметима ратних злочина, а представници жртава дали су подршку повећању капацитета Тужилаштва и ефикаснијем раду на предметима.

Током састанка истакнута је важност проналаска и идентификације несталих лица за којима се још увијек трага, а главни тужилац је позвао сва лица и удружења која имају сазнања о локацијама на којима се налазе посмртни остаци несталих лица, а који су везани за кривична дјела ратних злочина, да та сазнања доставе тужилаштву и другим надлежним институцијама.

Закључак је и да је потребно убрзати процес тражења несталих, а све у договору, сарадњи и координацији између представника свих субјеката укључених у процес тражења несталих, укључујући и представнике удружења жртава, а по потреби размотрити и могућност формирања заједничких радних тијела.

Представници Тужилаштва БиХ истакли су важност процесуирања свих предмета за ратне злочине учињених у свим крајевима Босне и Херцеговине, те изразили захвалност удружењима жртава, која својим радом могу помоћи правосудним институцијама.

На састанку је разговарано о јачању сарадње и повјерења између правосуђа и удружења која окупљају жртве ратних злочина, а све са циљем што ефикаснијег процесуирања ових предмета.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА У ПРЕДМЕТУ СА ДОКАЗИМА ИЗ SKY И АНОМ АПЛИКАЦИЈА ПРОТИВ РАДОВАНА ДАМЈАНОВИЋА (1987)
25.03.2024. -  ОПТУЖЕНИ ЗА ТЕРОРИЗАМ И УЧЕСТВОВАЊЕ НА СТРАНИМ РАТИШТИМА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ОСУЂЕН НА КАЗНУ ОД 3 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА