Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДИРЕКТОРИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

26.03.2013. 16:26
На састанку је разговарано о потребним напорима како би се убрзао процес проналаска и идентификације око 9.000 лица из БиХ за којима се још увијек трага.
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДИРЕКТОРИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДИРЕКТОРИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДИРЕКТОРИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДИРЕКТОРИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДИРЕКТОРИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ СЕ САСТАО СА ДИРЕКТОРИЦОМ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Главни тужилац Тужилаштва БиХ, Горан Салиховић, састао се са Kathryne Bomberger, директорицом Међународне комисије за нестала лица (ICMP).

На састанку је разговарано о потребним активностима и напорима у проналаску и идентификацији несталих лица у Босни и Херцеговини. Процјене су да се још око 9.000 лица, након рата у БиХ, води као нестало.

Наглашено је да су до сада пронађени и идентификовани посмртни остаци око 22.000 лица, а проналазак и идентификација преосталих лица постају све тежи.

На састанку је разговарано о мјерама и активностима које требају бити предузете у вези рјешавања процеса идентификације пронађених, а још увијек неидентификованих посмртних остатака који се налазе у мртвачницама и другим објектима у БиХ, као и потребним напорима да се открију и пронађу преостале масовне гробнице и посмртни остаци за којима се још увијек трага. Такође, разговарано је и о потребним активностима како би се успоставила што квалитетнија база података за тражење и идентификацију несталих лица.

Главни тужилац је истакао да је Тужилаштво БиХ од почетка 2011. године, заједно са Институтом за нестала лица, представницима ICMP-ја као и агенцијама за провођење закона, активно укључено у процес координисања активности везаних за ексхумације и идентификације несталих лица, те да су стручни сарадници и особље Тужилаштва БиХ били више стотина пута ангажовани на терену, током процеса ексхумација, у свим крајевима Босне и Херцеговине.

Такође је истакао да је процес проналаска и идентификације несталих лица врло важан за процесуирање предмета ратних злочина, јер документација о проналаску и идентификацији несталих представља доказни материјал у овим предметима, а такође, проналазак посмртних остатака врло је важан због сродника жртава, који већ дуже од 17 година трагају за несталим члановима породице.

Главни тужилац Салиховић захвалио се ICMP-ју на подршци Тужилаштву БиХ, у раду на проналаску и идентификацији несталих лица, као и могућностима организовања напредне обуке за тужиоце и особље које је ангажовано у процесуирању предмета ратних злочина.

Госпођа Bomberger је истакла да је потребно да све институције које су укључене у овај процес уложе напоре и без одлагања приступе успостављању механизма за преглед посмртних остатака у свих 12 мртвачница у БиХ, како би се утврдило шта су потешкоће у коначној идентификацији око 2.500 лица.

Истакла је да у ICMP-ју постоје изоловани генетички профили за већи број лица, који се не подударају са узорцима крви који су до сада узети од сродника несталих лица, те да се требају предузети напори да се овај проблем превазиђе.

На састанку је договорена заједничка сарадња Тужилаштва БиХ и ICMP-ја у будућности, ради проналаска и идентификације посмртних остатака лица за којима се још увијек трага, као и коначне идентификације пронађених посмртних остатака.

Такође, договорен је и даљи заједнички рад ових институција у активностима откривања преосталих масовних гробница у БиХ, за шта ће се користити и сателитски снимци, како би се дошло до локација гдје се налазе посмртни остаци.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

04. 2024.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО СПРЕЧАВАЊА ДОКАЗИВАЊА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ЛИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 150 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА
18.04.2024. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА