Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

О Тужилаштву

Поруке претходних главних тужилаца

Поштовани грађани Босне и Херцеговине,

Прије свега желим да се захвалим Високом судском и тужилачком савјету на указаном повјерењу и мом избору за главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Овом приликом грађанима Босне и Херцеговине и правосудној јавности поручујем да ћу дужност која ми је повјерена обављати одговорно, професионално и у складу са етичким и правосудним стандарднима успостављеним у Босни и Херцеговини.

Тужилаштво Босне и Херцеговине у свом раду у наредном периоду имаће значајне приоритете који ће се односити на повећање броја оптужница, интензивнији и ефикаснији рад и кривично гоњење починилаца врло озбиљних кривичних дјела. Наши приоритети биће и побољшање сарадње између свих агенција за спровођење закона, као и стварање потребних услова за што ефикаснији рад тужилаштва.

Наши приоритети у наредном периоду биће слиједећи:

- РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Када је ријеч о раду Посебног одсјека за ратне злочине, приоритети у раду на предметима ратних злочина биће повећање броја оптужница, као и брже и ефикасније процесуирање предмета ратних злочина, а истовремено и активно учествовање на имплементацији Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.
У Тужилаштву ћемо направити реалну процјену капацитета и могућности за ефикасан рад и на тај начин повећати број процесуираних предмета годишње.
У Тужилаштву смо уложили велике напоре када смо за око 3 године подигли оптужнице против више од 100 лица у предметима који су захтијевали дуге и исцрпне истраге.
Поносни смо на чињеницу да смо почетком нашег рада на предметима ратних злочина подигли оптужнице у предметима у којима су жртве у БиХ правду чекале и више од 15 година.
Наш рад је усмјерен на то да починиоци добију заслужену казну, као и да се жртве не осјећају заборављенима.
Овом приликом желим јавно рећи да ћемо починиоце кривичних дјела ратних злочина кривично гонити, гдје год да се налазе или скривају и да у том нашем послу нећемо одустати.

- ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ

У области организованог криминала, приоритет Тужилаштва БиХ ће бити рад на тзв. великим предметима у којима су пореске утаје и прања новца извршени у милионским износима.
Наставиће се дјелатности на раду предмета кријумчарења људи и илегалних миграција, јер је то наша обавеза у предстојећим европским интеграцијама.
Такође, очекује се финализација оптужнице у предмету злоупотребе личних докумената из пројекта ЦИПС, која представља велики успјех полиције и правосуђа на откривању изузетно озбиљних кривичних дјела која задиру у безбједност личних података и личних докумената.
Одсјек за организовани криминал интензивно ради и на неколико предмета у којима нам је намјера да разоткријемо и кривично гонимо припаднике неколико организованих криминалних група и злочиначких организација, а за које полицијски и правосудни органи имају сазнања да већ дуже вријеме дјелују у разним дијеловима Босне и Херцеговине.
Тужилаштво ће такође свој фокус усмјерити и на откривање и кривично гоњење софистицираних и модерних облика криминала који се односе на компјутерске преваре, злоупотребу електронских и банковних система, као и кривична дјела која се однедавно појављују и на нашим просторима а у којима се криминалци служе злоупотребама производа високе технологије, као што су мобилна и интернет комуникација, GPS навигациони уређаји итд.
Босна и Херцеговина се, према процјенама криминалиста, налази на подручју тзв. “Балканске руте“ којом се наркотичка средства, оружје, илегални имигранти и различите робе кријумчаре према земљама Западне Европе и због тога је потребна значајна активност како тужилаштава, тако и свих осталих полицијских и безбједоносних агенција на разоткривању и кривичном гоњењу починилаца кривичних дјела који често дјелују и у међународним ланцима, на подручју неколико земаља.

- ОПШТИ КРИМИНАЛ, МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА И ТЕРОРИЗАМ

У свјетлу глобалне пријетње од терористичких дјелатности, ово тужилаштво већ је покренуло дјелатности које ће водити бржем и ефикаснијем откривању, како опасности од тероризма, тако и разоткривању финансијера тероризма и лица и организација повезаних са терористичким дјеловањем.
Тужилаштво БиХ интензивно прати дешавања на безбједоносној сцени у БиХ, региону и свијету, и нашим радом ћемо се трудити да и свака потенцијална опасност од постојања терористичких намјера буде откривена и строго кажњена.
У свом раду настављамо и борбу против облика криминала које дефинишу демократски стандарди, као и услови приближавања Босне и Херцеговине европским интеграцијама, као што су заштита ауторских права и одредби Закона о индустријском власништву, те Закона о равноправности полова, а што су такође кривична дјела у надлежности Тужилаштва БиХ.
И даље ћемо наставити борбу против свих облика криминала који угрожава економско-монетарни систем Босне и Херцеговине, и борићемо се против фалсификовања новца, пореских и царинских утаја, као и разних облика кријумчарења.
Такође, овом приликом желим нагласити да се у свом раду тужилаштво руководи професионалним и правним стандардима и тужилаштво ће, као и до сада, остати имуно на било какве покушаје политичког утицаја или притисака. Тужилаштво ће као и до сада искључиво радити на основу доказа и важећих закона.

Тужилаштво ће и даље наставити да улаже напоре на побољшању регионалне и међународне сарадње тужилаштава и агенција за спровођење закона. Залагаћемо се за бољу и ефикаснију сарадњу правосуђа у региону, као и за рјешавање свих отворених правних питања и недоумица.
Такође, спроводићемо дјелатности усмјерене ка приближавању правосудних институција Босне и Херцеговине институцијама правосуђа Европске уније, као и асоцијацијама као што су EUROPOL и EUROJUST, а све са циљем побољшања сарадње и приближавања Босне и Херцеговине евро-атлантским интеграцијама.
Желим да поручим грађанима Босне и Херцеговине да ћемо заједничким радом и напорима Тужилаштва БиХ и осталих агенција за спровођење закона настојати Босну и Херцеговини учинити безбједнијим окружењем за живот свих грађана који у њој живе, а нарочито наше дјеце и будућих генерација које долазе.

С поштовањем

Милорад Барашин
Главни тужилац
_____________________________________________________________________________________________

Тужилаштво Босне и Херцеговине почело је са радом у јануару 2003. године, као тужилачка институција на државном нивоу. Тужилаштво је надлежно за кривично процесуирање починилаца кривичних дјела која су прописана Кривичним законом БиХ.
Тужилаштво БиХ у свом раду процесуира починиоце кривичних дјела ратних злочина, организованог криминала, привредног и финансијског криминала и корупције, као и лица осумњичена и оптужена за тероризам, трговину људима, прање новца, кријумчарењe и остала кривична дјела прописана Кривичним законом БиХ.
Од свог оснивања, када су у Тужилаштву радила свега 4 тужиоца, па до данас, када у Тужилаштву раде 33 домаћа и међународна тужиоца, ова институција процесуирала је више десетина предмета и стотине лица осумњичених и оптужених за најтежа кривична дјела, а многи починиоци осуђени су на високе казне затвора.
Мисију Тужилаштва БиХ видимо као сталну борбу против најозбиљнијих облика криминала, а процесуирање и кажњавање починилаца као поуку свима да злочини и недјела не могу проћи некажњено.
У Тужилаштву БиХ, марта 2005. године, успостављен је Одсјек за ратне злочине Тужилаштва БиХ. Овај одсјек процесуира предмете ратних злочина који су започети у Босни и Херцеговини, али и предмете и истраге који су већ или ће ускоро из Хашког тужилаштва бити прослијеђени Тужилаштву БиХ.
Такође, у Тужилаштву постоји Посебни одсјек за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, као и Одсјек III, који, између осталог, процесуира кривична дјела тероризма, кријумчарења прања новца итд.
У Тужилаштву раде домаћи и међународни тужиоци и особље, а Тужилаштво БиХ је такође израдило и стратешки план рада до 2009. године, када би Тужилаштво БиХ требало постати институција у којој ће радити само домаће особље.Због све већег обима предмета у Тужилаштву БиХ, стратешки план развоја предвиђа повећање капацитета Тужилаштва, како би се успјешно могло одговорити на све већи прилив предмета.
Треба истаћи и подршку коју Тужилаштво БиХ од свог оснивања добија од међународне заједнице, у виду помоћи и ангажмана међународних тужилаца, као и финансијску помоћ, без које досадашњи резултати не би могли бити остварени.
Мисија и задатак Тужилаштва БиХ је процесуирање најсложенијих облика криминала и кажњавање починилаца, како би се босанскохерцеговачко друштво и држава учинили што сигурнијим за живот свих њених грађана.

С поштовањем,

Маринко Јурчевић
Први главни тужилац


Штампај

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ НАДОГРАЂЕНЕ И АДАПТИРАНЕ ЗГРАДЕ ТУЖИЛАШТВА БиХ



 

Фото галерија

03. 2024.
П У С Ч П С Н
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
18.03.2024. -  ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ, МИЛАНКО КАЈГАНИЋ, УЧЕСТВОВАО НА САСТАНКУ СТРАТЕШКОГ ФОРУМА ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА И ДИРЕКТОРА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА У БиХ
18.03.2024. - ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ, МИЛАНКО КАЈГАНИЋ, УЧЕСТВОВАО НА САСТАНКУ КООРДИНАЦИОНОГ ТИЈЕЛА ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА У БиХ
18.03.2024. -  ТУЖИЛАШТВО БиХ И SIPA ПРОВОДЕ АКЦИЈУ У ПРЕДМЕТУ “INDEX” У ВИШЕ ГРАДОВА У БиХ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 483 700 
Факс: +387 (0) 33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33483 840

РАД СА СТРАНКАМА