Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

KOLEGIJ POSEBNOG ODJELA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, PRIVREDNI KRIMINAL I KORUPCIJU ZAUZEO STAV-TUŽIOCI TUŽILAŠTVA BiH MOGU U SVIM PREDMETIMA IZ NADLEŽNOSTI TUŽILAŠTVA I SUDA BiH DAVATI POTREBNA UPUTSTVA TUŽILAŠTVIMA ENTITETA I BRČKO DISTRIKTA BiH

07.05.2021. 13:54
Tužioci Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, dana 29. aprila, održali su Kolegij, na kojem su razmatrali javno objavljeno saopštenje Federalnog tužilaštva FBiH, te zauzeli pravni stav povodom iznesenih tumačenja odredbi Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.
  • KOLEGIJ POSEBNOG ODJELA ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL, PRIVREDNI KRIMINAL I KORUPCIJU ZAUZEO STAV-TUŽIOCI TUŽILAŠTVA BiH MOGU U SVIM PREDMETIMA IZ NADLEŽNOSTI TUŽILAŠTVA I SUDA BiH DAVATI POTREBNA UPUTSTVA TUŽILAŠTVIMA ENTITETA I BRČKO DISTRIKTA BiH

Kako je primjećeno učestalo pozivanje na to saopštenje  od strane različitih institucija i pojedinaca, te iznošenje tvdnji o nezakonitom postupanju Tužilaštva BiH, imamo potrebu izvjestiti javnost o donesenim zaključcima.

Na kolegiju su usvojeni zaključci kojima u ostvarivanju svojih prava i nadležnosti, u skladu sa članom  37. Zakona o krivičnom postupku BiH, tužioci Tužilaštva BiH mogu u svim predmetima iz nadležnosti Tužilaštva BiH i Suda BiH, davati potrebna uputstva svim Tužilaštvima u oba entiteta i Brčko Distriktu BiH.

Zauzimanje pravnog shvatanja i stavova o odredbama ZKP BiH mogu zauzimati samo organi koji postupaju po ZKP BiH, a nikako organi koji po istom ne postupaju. Javno objavljivanje tumačenja Zakona o krivičnom postupku BiH od pravosudne institucije koja po tom zakonu ne postupa, može imati negativne posljedice po ostvarivanje prava i ovlasti svih tužilaca u Bosni i Hercegovini.

Ovaj način rada, primjenjivan je više puta u proteklom periodu, sa Tužilaštvima u Bosni i Hercegovini i nikada nije bio sporan, te su na taj način postizani značajni zajednički rezultati.

U tom smislu, Tužilaštvo BiH poziva Federalno tužilaštvo Federacije BiH, kao i druga tužilaštva u Bosni i Hercegovini, da nastupe jedinstveno u procesuiranju teških oblika najtežih krivičnih djela sistemske korupcije i krivičnih djela protiv pravosuđa, kao i svih drugih teških krivičnih djela učinjenih u okviru organiziranog kriminala, privrednog kriminala, terorizma, trgovine ljudima i svih drugih krivičnih djela iz nadležnosti Tužilaštva BiH. 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, nastavlja intenzivan rad na svim predmetima i pored teških uvjeta prouzročenih pandemijom Covid 19, te neće podleći pritiscima bilo koje vrste, a sve u cilju zaštite građana i ostvarivanja vladavine prava, što je jedan od prioriteta za ispunjavanje uslova u procesu europskih integracija. 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE OSOBA
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA