Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

01.09.2020. 14:38
Centralne teme odnosile su se na plan i analizu aktivnosti koje su preduzete kako bi se procesuirala krivična djela povezana sa terorizmom, te spriječile potencijalne opasnosti od terorističkih aktivnosti na području Bosne i Hercegovine.
  • GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA
  • GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA
  • GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA
  • GLAVNA TUŽITELJICA ODRŽALA SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i sprečavanje opasnosti od terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali glavni tužioci sa nivoa entiteta, ministar sigurnosti BiH, te direktori i visoki zvaničnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija sa nivoa Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, kao i drugih institucija uključenih u rad Udarne grupe.

Glavna tužiteljica Tadić upoznala je sudionike sastanka da je Tužilaštvo BiH u ovoj godini, u kratkom periodu od samo nekoliko  mjeseci nakon izručenja u BiH krajem prošle godine, podiglo optužnice za 7 osoba koje se terete za krivična djela terorizma i sudjelovanja na stranim ratištima, od čega su dvojica optuženih neposredno nakon optuženja sporazumno priznalа krivicu i izrečene su im pravosnažne presude.

Zastoja u procesuiranju ovih predmeta nije bilo za vrijeme pandemije Covid 19, te su redovno realizovane aktivnosti koje su se odnosile na podizanje optužnica, produženje pritvora i druge aktivnosti u ovim predmetima.

Do sada su zbog krivičnih djela povezanih sa sudjelovanjem na stranim ratištima podignute optužnice protiv 32 osobe, od toga su optužnice protiv 10 osoba podignute u prošloj i ovoj godini. Trenutno je 5 predmeta u fazi suđenja.

Bitno je istaći da u predmetima za terorizam povezanim sa sudjelovanjem na stranim ratištima u Siriji nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, a do sada su pravosnažno izrečene zatvorske kazne u trajanju od oko 60 godina. Za sve optužnice za krivična djela povezana sa terorizmom izrečene su zatvorske kazne u trajanju od oko 160 godina zatvora.

Tužioci Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH aktivno sudjeluju u međunarodnim operacijama i imaju dobru saradnju sa partnerskim zemljama u borbi protiv opasnosti od terorizma, koji predstavlja opasnost na globalnom planu.

Također, tužilaštvo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama radi na više istraga povezanih sa krivičnim djelima terorizma, među kojima su i istrage koje se odnose na krivična djela povezana sa krijumčarenjem ilegalnih migranata, što zahtijeva posebnu pažnju nadležnih institucija.

Na sastanku Udarne grupe, predstavnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija prezentovali su rad i aktivnosti institucija iz kojih dolaze, a razgovarano je o smjeru djelovanja u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u narednom periodu.

Na sastanku je zaključeno da se dobra saradnja i razmjena informacija između institucija u Bosni i Hercegovini, kao i na međunarodnom planu, mora nastaviti razvijati u budućnosti, na operativnom nivou u cilju prevencije i blagovremenog sprečavanja opasnosti od terorizma, kao i jačati rad svake institucije u okviru svoje nadležnosti, u cilju prikupljanja dokaza i procesuiranja ovih krivičnih djela.

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

11. 2020.
P U S Č P S N
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
27.11.2020. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE U BRČKOM
27.11.2020. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠPOLJARIĆ VLADIMIRA (1957), PREDSJEDNIKA KANTONALNOG SUDA U SARAJEVU
26.11.2020. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO MEĐUNARODNOG NAVOĐENJA NA PROSTITUCIJU

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA