Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

ODLUČNA BORBA PROTIV ORGANIZIRANOG I CYBER KRIMINALA. PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH PRIVEDENO I LIŠENO SLOBODE OSAM OSOBA U AKCIJI KODNOG NAZIVA „KRUNA“

21.06.2016. 15:27
Postupajuća tužiteljica, sa timom suradnika, nalazi se na terenu u Banjoj Luci gdje koordinira rad više desetina policijskih djelatnika MUP-a RS koji provode akciju.
  • ODLUČNA BORBA PROTIV ORGANIZIRANOG I CYBER KRIMINALA. PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH PRIVEDENO I LIŠENO SLOBODE OSAM OSOBA U AKCIJI KODNOG NAZIVA „KRUNA“

Predmet kodnog naziva „Kruna“ odnosi se na opsežnu istragu oko nedopuštene trgovine identitetima građana BiH i krivotvorenja javnih isprava Bosne i Hercegovine za potrebe pripadnika organiziranih kriminalnih skupina iz drugih europskih zemalja.

U koordiniranoj akciji, policijski djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, rano jutros su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju locirali i na području Banja Luke, Gradiške i Sanskog Mosta stavili pod nadzor, priveli i lišili slobode ukupno osam osoba.

Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od mjeseca svibnja 2013. godine, na području grada Banja Luke i općina Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i sjeverne Bosne i Hercegovine, protivno odredbama Konvencije Vijeća Europe za zaštitu pojedinaca glede automatske obrade osobnih podataka i protivno zakonima Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju osobnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su osobne podatke sadržane u osobnim iskaznicama i putovnicama kao javnim ispravama i drugim javnim evidencijama podataka, prodavali njima poznatim inozemnim državljanima za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata sa stvarnim podacima, a koje su koristili pripadnici kriminalnih skupina i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske, a koji se dovode u vezu sa izvršenjem najtežih kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta.

Na taj način, počinjenom zlouporabom, pravljeni su osobni dokumenti sa stvarnim podacima bh. građana, a kojima su se koristili počinitelji najtežih kaznenih djela. U okviru aktivnosti lišena je slobode i jedna djelatnica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više desetina tisuća konvertibilnih maraka, te nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zlouporabljeni. 

Paralelno sa lišenjem slobode, u tijeku su pretresi na deset lokacija u Bosni i Hercegovini, dok se po zamolnicama Tužiteljstva Bosne i Hercegovine aktivnosti pretresa i lišenja slobode na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužiteljstvom za organizirani kriminal Republike Slovenije.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, provelo je dugotrajne i temeljite istražne mjere i radnje predviđene Zakonom o kaznenom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama, nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika kaznenih djela organiziranog i cyber kriminala, a provedena akcija kodnog naziva „Kruna“ predstavlja najsloženu akciju koja obuhvata kaznena djela organiziranog i cyber kriminala na razini Bosne i Hercegovine.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
23.04.2024. - MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA EUROPOL OGLASILA SE POVODOM AKCIJE BLACK TIE 2, PROVEDENE U BOSNI I HERCEGOVINI
22.04.2024. - PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA KAZNENO DJELO TERORIZMA
22.04.2024. - AKCIJA “BLACK TIE 2” U BORBI PROTIV MEĐUNARODNIH NARKO-KARTELA PROVODI SE U BOSNI I HERCEGOVINI

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA