Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

Reagovanje Tužilaštva BiH na neistinite navode iznesene u magazinu Slobodna Bosna

10.10.2014. 12:04
  • Reagovanje Tužilaštva BiH na neistinite navode iznesene u magazinu Slobodna Bosna

ZA: Magazin „Slobodna Bosna“

        n/r glavnog urednika

reagiranje na neistinite navode iznesene u broju od 10.10.2014. godine

Poštovani, u prošlom broju magazina objavili ste tekst o Tužiteljstvu BiH i glavnom tužitelju, u kojem ste iznijeli veći broj konstrukcija i neistinitih informacija. U tekstu je izneseno najmanje 8 konstrukcija i nesitina, koje navodimo u reagiranju.

Zahtijevamo da ovo reagiranje objavite.

GLAVNI TUŽITELJ GORAN SALIHOVIĆ NIKADA NIJE BIO U HONG-KONGU, A REZULTATI TUŽITELJSTVA BIH U OVOJ GODINI NAJBOLJI SU U POVIJESTI TUŽITELJSTVA BIH.

1. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i glavni tužitelj nikada nisu bili izloženi bilo kakvim kritikama  od strane otpravnika poslova Veleposlanstva SAD Njegove ekselencije Nicholasa Hilla. Naprotiv, uvijek su u pozitivnom kontekstu komentirani napori i aktivnosti tužiteljstva, što se može provjeriti u Veleposlanstvu SAD u našoj zemlji. Nadalje, rezultati rada i aktivnosti Tužiteljstva BiH prepoznati su kao pozitivni koraci u Izvješću Europskog povjerenstva o napretku BiH.

Između ostalog, suradnja i zajednički timovi Tužiteljstva BiH i UNO BiH doveli su do povećanja financijske discipline i uplate poreza i ova je suradnja prepoznata i u Izvješću Europskog povjerenstva, dakle, izravno iz dipomatskih krugova.

2. Broj podignutih optužnica u predmetima ratnih zločina najveći je u povijesti ove institucije. Rezultati rada na predmetima ratnih zločina, već sada je izvjesno, bit će najbolji otkako postoji Tužiteljstvo BiH. Za 9 mjeseci podignuta je 31 optužnica za ratne zločine protiv 61 osobe i niti jedna optužnica nije odbijena.

Kada su u pitanju drugi vidovi kriminala, među više od 300, za sada optuženih u ovoj godini, nisu sitni prijestupnici, kako navodite, već imena najvećih nositelja organiziranog kriminala koji je potresao BiH i regiju u proteklom desetljeću.

3. Optužnica protiv Andrije Bjeloševića i dr. nije „naprasno podignuta“ uoči Brammertzovog dolaska u BiH, ona još nije podignuta, predmet je u fazi istrage i Tužiteljstvo BiH ulaže maskimalne napore da osumnjičeni za vrlo ozbiljne zločine budu u pritvoru.

4. Apsolutna je neistina da glavni tužitelj nije odbio niti jedan poziv za putovanje u inozemstvo. Naime, Goran Salihović  je odbio više desetina poziva za konferencije u inozemstvu. Na konferencije ide isključivo kada je u pitanju predstavljanje institucije Tužiteljstva BiH, radi razvijanja pravosudne suradnje i međunarodnog ugleda naše institucije. Glavni tužitelj nositelj je diplomatskog pasoša BiH koji mu je država dala upravo da bi mogao putovati i predstavljati instituciju u svijetu.

5. Glavni tužitelj nikada, ali baš nikada, nije bio u Hong-Kongu.

6. U Tužiteljstvu BiH je za vrijeme mandata g Salihovića podignuta, ne jedna, nego više optužnica protiv visokopozicioniranih optuženika za ratne zločine. Među njima je i aktivni oficir OS BiH, zadužen za suradnju sa NATO, veći broj policijskih djelatnika, kao i optuženi koji su bili na političkim funkcijama.

7. Glavni tužitelj nije otišao na „bolovanje“, kako navodite. Ne želimo iznositi detalje radi privatnosti  osobe, ali ovu grešku ostavljamo Vašoj ljudskosti.

8. Sredstva iz IPA projekta i jesu namijenjena jačanju kapaciteta institucije i njihova realizacija sukladna je planu i koordinaciji s institucijama EU i u tom procesu nema nikakvih problema niti poteškoća.

Za vašu informaciju, a u svjetlu ispravnog objavljivanja informacija, donatorskim  sredstvima Europske unije kupovat će se ne samo vozila, već i mehanizacija i specijalna oprema za procese ekshumacije i identifikacije (bager, terenska vozila, hladnjača, mobilni rentgen). U ovom procesu, uposlenici Tužiteljstva BiH upravo ovih dana u stalnom su kontaktu sa predstavnicima EU u BiH. Zahvalni smo institucijama EU i EK na pomoći koju su nam dali.

Glavni tužitelj ima povjerenje u svoje suradnike jer radi sa timom istinskih profesionalaca i stoji iza njihovog rada, a to što se za njih interesiraju i druge institucije ili apliciraju na određene pozicije, samo govori o njihovom kvalitetu.

Tužiteljstvo BiH, nakon jedanaest  godina postojanja, u ovom trenutku ima najjače kadrovske i tehničke kapacitete u svojoj povijesti. Radeći u interesu građana, nastojat ćemo da rezultati budu što bolji.

U Izvješću Europskog povjerenstva pozitivno je ocijenjena regionalna suradnja tužiteljstava, a to je proces u kojem značajnu, gotovo lidersku i inicijatorsku ulogu ima Tužiteljstvo BiH.

U Izvješću Europskog povjerenstva prepoznati su pomaci u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma, trgovine ljudima, u čemu značajnu ulogu ima Tužiteljstvo BiH.

O našim rezultatima govore i združene policijske akcije po nalogu Tužiteljstva BiH u kojima sudjeluje i po nekoliko stotina policijskih djelatnika iz policijskih struktura iz cijele Bosne i Hercegovine, a brojne su i međunarodne akcije u borbi protiv organiziranog kriminala u kojima smo sudjelovali.

I na kraju, glavni tužitelj i Tužiteljstvo BiH zbilja nisu krivi novinarima i uredniku Slobodne Bosne što zbog iznošenja neistinitih informacija, a često i laži i konstrukcija, gube sudbene postupke i plaćaju odštete zbog iznesenih uvreda i neistina, za takvu situaciju krivi su novinari i njihovi navodni „izvori“.

I ovaj će članak dobiti i svoj sudski epilog.

S poštovanjem,

                                                                                                mr.sci. Boris Grubešić

                                                               Rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH

 

Izjava glavnog tužioca Brammertza potvrđuje da je dolaskom Gorana Salihovića na čelo Tužilaštva BiH značajno unaprijeđena regionalna saradnja između tužilaštava.

IZJAVA (PDF)
REAGOVANJE (PDF)

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

04. 2024.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
23.04.2024. - MEĐUNARODNA ORGANIZACIJA EUROPOL OGLASILA SE POVODOM AKCIJE BLACK TIE 2, PROVEDENE U BOSNI I HERCEGOVINI
22.04.2024. - PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA KRIVIČNO DJELO TERORIZMA
22.04.2024. - AKCIJA “BLACK TIE 2” U BORBI PROTIV MEĐUNARODNIH NARKO-KARTELA PROVODI SE U BOSNI I HERCEGOVINI

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA