Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENE AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I POREZNE UTAJE U IZNOSU OD OKO 1,5 MILIONA KM

30.06.2014. 14:11
Radi se o krivičnim djelima u kojima je iskorištena situacija izazvana prirodnim nepogodama i poplavama u BiH, kako bi se lažno prikazalo da je roba preduzeća OBI u Banja Luci i Mostaru uništena u poplavama, te utajile porezne obaveze za PDV u iznosu od oko 1,5 miliona KM.
  • PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVEDENE AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA I POREZNE UTAJE U IZNOSU OD OKO 1,5 MILIONA KM

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA-e su u više gradova u BiH lišili slobode više osumnjičenih osoba, među kojima i jednog zvaničnika UIO BiH, te izvršili pretrese prostorija i objekata koje koriste osumnjičeni.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH, zajedno sa stručnim osobljem, od sinoć se nalazi na terenu gdje koordinira i vodi akciju koju provode policijski službenici SIPA-e i UIO BiH, koji realizuju ove aktivnosti.

Tužilaštvo BiH je, sprovodeći istragu u predmetu organizovanog kriminala, došlo do saznanja da su vlasnici tvrtke Bauwelt, u okviru koje su poslovali prodajni objekti OBI, izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima usljed katastrofalnih poplava koje su prije 2 mjeseca zahvatile BiH.

Roba u vrijednosti od više od 4 miliona KM tajno je izmještena na druge lokacije kako bi se prodala i unovčila, a uz pomoć službenika UIO BiH sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a i dažbina na navedenu robu u iznosu od oko 1,5 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani naše zemlje.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičene osobe namjeravale zatvoriti poslovne objekte OBI, te da su kao organizovana kriminalna grupa pokušali da iskoriste prirodne katastrofe radi počinjenja krivičnih djela i oštećenja budžeta BiH.

Pomenuti pravni subjekt koji je predmet istrage, više od nekoliko mjeseci unazad ne posluje sa preduzećem OBI.

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala iz člana 250., porezne utaje ili prevare iz člana 210., zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. i protuzakonitog posredovanja iz člana 219. Krivičnog zakona BiH.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa ZKP-om BiH.

Tužilaštvo BiH odlučno je u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, a nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH, tužilaštvo je istaklo da će procesuirati sve osobe koje se pokušaju okoristiti nastalom situacijom radi počinjenja krivičnih djela ili ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, te da će počinioci biti otkriveni i rigorozno kažnjeni.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

01. 2021.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
21.01.2021. - PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE OBIMNA OPERACIJA NA VIŠE LOKACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI
20.01.2021. - TUŽILAŠTVO BiH INTENZIVNO PROVODI AKTIVNOSTI NA PRIKUPLJANJU DOKAZA U PREDMETU
19.01.2021. - SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TRGOVINE LJUDIMA I ORGANIZIRANE ILEGALNE IMIGRACIJE ODRŽAN U TUŽILAŠTVU BiH

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA