Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH DEMANTIRALO NETOČNE INFORMACIJE

20.01.2014. 11:34
  • TUŽITELJSTVO BiH DEMANTIRALO NETOČNE INFORMACIJE

Broj: AR-3/14

Sarajevo, 16.01.2014. godine

Dnevne novine „Glas Srpske"

n/r glavni urednik

novinar Svjetlana Tadić Vijeće za tisak / štampu BiH

Predmet: Demant apsolutno netočnih informacija iznesenih o rezultatima rada tužitelja i institucije Tužiteljstva BiH

Poštovani,

U dnevnim novinama „Glas Srpske", na str. 3. objavljen je članak pod naslovom „Polovina tužitelja prespavala godinu" u kojem su navedeni potpuno neistiniti podaci o radu i učinku tužitelja Tužiteljstva BiH u 2012. godini.

Osim što su netočni podaci o broju urađenih predmeta, navedeno je da neki od tužitelja rade u odjelima u kojima nikada nisu bili angažovani, te čitav niz netočnih i iskonstruiranih tvrdnji, vjerojatno sa ciljem da se nanese šteta instituciji Tužiteljstva BiH koja već cijelu deceniju intenzivno radi na uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini i bori se protiv najtežih oblika kriminala, o čemu dovoljno govore točni i provjereni podaci, kao i ocjene rada Tužiteljstva BiH od relevantnih i mjerodavnih domaćih i međunarodnih institucija.

Naime, u članku su iznesene, slobodno možemo reći, očite neistine i netočni podaci sa ciljem da se diskreditira rad i angažman uposlenih tužitelja i institucije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

U objavljenom tekstu, u samo jednom članku, naveli ste više od 20 očevidnih neistina. U nastavku demanta nabrojat ćemo samo nekoliko najvećih neistina kojima ste pokušali građanima naše zemlje stvoriti pogrešnu sliku o instituciji Tužiteljstva BiH.

Nakon što pročitaju tekst, građanima i javnosti bit će jasno kakvim se neprofesionalnim metodama služite.

1. Tužitelj Miroslav D. Marković ima riješenih 114 predmeta, a ne 1 kako ste naveli, te nikada nije radio u Odjelu I za ratne zločine, već cijelu karijeru u Tužiteljstvu BiH radi u Odjelu III.

2. Tužiteljica Jadranka Lokmić-Misirača, što je opće poznata činjenica, cijelu 2012. godinu bila je v.d. glavnog tužitelja. Navedena tužiteljica nikada nije radila na predmetima ratnih zločina, niti u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, kako ste naveli u članku.

3. Tužiteljica Sena Uzunović u 2012. godini riješila je 17 predmeta, a ne samo jedan predmet, kako ste naveli u članku.

4. Tužitelj Dubravko Čampara, za kojeg ste naveli da je riješio jedan predmet, u toj 2012. godini riješio ih je 27, od kojih se neki odnose na najteže slučajeve ratnih zločina, organiziranog kriminala i terorizma, što je javnosti dobro poznato.

5. Navodite da je u Tužiteljstvu BiH radilo 36 tužitelja, pa onda navodite da je u 3 odjela bilo njih više od 50, što se kosi sa temeljnom matematikom iz osnovne škole. U Odjelu III nikad u povijesti tužiteljstva nije bilo 15 tužitelja, niti ih je bilo 16 u Odjelu II, odnosno u Posebnom odjelu za organizirani kriminal.

6. Tužitelji Oleg Čavka, Dubravko Čampara, Slavica Terzić, Sena Uzunović nisu nikada bili angažirani u Odjelu III.

7. Tužitelj Saša Sarajlić nikada nije radio u Odjelu III, a u 2012. godini okončao je veći broj predmeta te podigao 7 optužnica.

8. Tužitelj Ranko Debevec nikada nije radio u Odjelu II, a u 2012. godini imao je 25 podignutih optužnica i više drugih procesnih odluka.

Nema potrebe da dalje nabrajamo netočnosti kojih u kratkom članku ima više desetina.

Navodite da su tužitelji imali riješen samo jedan predmet, međutim, da imalo poznajete ustroj i način rada tužiteljske institucije, znali bi da je to nemoguće (isto kao što ne postoji novinar u redakciji koji je za godinu dana napisao samo jedan članak).

Nakon ovog članka ne možemo se oteti utisku da se, služeći neistinama, želi baciti sjena na rad Tužiteljstva BiH i rezultate ostvarene u 2013. godini, koji su najbolji u proteklih 10 godina, koliko postoji Tužiteljstvo BiH.

Tužiteljstvo BiH nastavlja svoj rad dalje, u borbi protiv najtežih oblika kriminala, uključujući ratne zločine, organizirani kriminal, korupciju, terorizam i druga kaznena djela iz naše nadležnosti, te poručujemo građanima, koji su prepoznali naš rad, da ćemo efikasno raditi i dalje na uspostavi vladavine prava u našoj zemlji radi sigurnosti svih građana, a u skladu sa procesom europskih integracija naše zemlje.

Od Vas zahtijevamo da ovaj demant objavite u cijelosti, na istoj strani br. 3, na kojoj je objavljen i sporni članak, u prvom narednom broju novina.

Demant smo proslijedili i Vijeću za tisak / štampu BiH, koje vrši monitoringe procesa žalbi.

S poštovanjem,

Boris Grubešić

Rukovoditelj Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva-Tužilaštva BiH

UPUĆEN DEMANT

OBJAVLJEN DEMANT

 

 

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

IZGRADNJ I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽITELJSTVA BIH

Foto galerija

11. 2020.
P U S Č P S N
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
27.11.2020. -
27.11.2020. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ŠPOLJARIĆ VLADIMIRA (1957), PREDSJEDNIKA KANTONALNOG SUDA U SARAJEVU
26.11.2020. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO MEĐUNARODNOG NAVOĐENJA NA PROSTITUCIJU

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0) 33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA