Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ЧЕТВОРИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

14.01.2014. 15:09
Четворица оптужених за неовлаштени међународни промет опојним дрогама споразумно су признали кривицу.
  • ЧЕТВОРИЦА ОПТУЖЕНИХ ЗА НЕОВЛАШТЕНИ МЕЂУНАРОДНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ
  1. Оптужени Адмир Арнаутовић, рођен 20. 07. 1980. године у Сарајеву гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела организирани криминал из члана 250. става 1. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 1. КЗ-а БиХ, неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 238. става 1. КЗ-а ФБиХ и изнуда из члана 295. става 2. КЗ-а ФБиХ и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне безусловну казну затвора у трајању од три (3) године.
  2. Оптужени Аднан Маглић, рођен 23. 07. 1985. године у Сарајеву гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела организирани криминал из члана 250. става 1. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама из члана 195. става 1. КЗ-а БиХ, неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 238. става 1. КЗ-а ФБиХ и изнуда из члана 295. става 2. КЗ-а ФБиХ и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне безусловну казну затвора у трајању од једне (1) године.
  3. Оптужени Јасмин Хатић звани „Гиго“, рођен 16. 11. 1989. године у Сарајеву гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела организирани криминал из члана 250. става 4. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога из члана 238. става 1. КЗ-а ФБиХ, и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне безусловну казну затвора у трајању од девет (9) мјесеци.
  4. Оптужени Сандро Мелић, рођен 03. 10. 1985. године у Зеници, настањен у Сарајеву, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела организирани криминал из члана 250. става 1. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом изнуда из члана 295. става 2. КЗ-а ФБиХ, и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од једне (1) године, која се неће извршити уколико оптужени у року од три (3) године не учини ново кривично дјело.

Од оптужених се одузимају предмети који су употријебљени или су били намијењени за учињење кривичног дјела или који су настали учињењем кривичног дјела.

Склапањем споразума о признању кривице сви наведени оптужени су у потпуности признали извршење кривичног дјела за које их терети оптужница Тужилаштва БиХ од 18. 09. 2013. године. Предложене казне су у складу са улогом оптужених у извршењу кривичних дјела описаних у оптужници, те отежавајућих и олакшавајућих околности које су се нашле на страни оптужених. 

Оптужени се терете да су постали чланови организоване криминалне групе која је дужи период дјеловала у континуитету, због стицања противправне имовинске користи, са циљем вршења кривичних дјела која су у вези са неовлаштеном међународном купопродајом, слањем, посредовањем и испоруком опојних дрога „хероин“ и „кокаин“, које су важећим законским прописима проглашене опојним дрогама. Првооптужени Адмир Арнаутовић је организовао, планирао, те дужи период у континуитету вршио набавку тешких опојних дрога са подручја сусједних земаља, углавном Републике Србије и Републике Хрватске, а потом исту илегално допремао у Босну и Херцеговину, углавном у Сарајево. Он је набављену дрогу, у сарадњи са осталим оптуженима, као и другим њему познатим лицима, дистрибуирао и продавао на подручју Босне и Херцеговине. Првооптужени Адмир Арнаутовић је тако стеченим новцем куповао вриједне покретне ствари. На овај начин, сви наведени оптужени су као чланови групе за организовани криминал, с циљем да себи прибаве противправну имовинску корист, озбиљним пријетњама приморавали друга лица на вршење радњи које чине штету њиховој имовини, па су одређеним лицима пријетили да ће остати без својих личних аутомобила, уколико им не исплате одређену суму.

Овим споразумом оптужени потврђују да су упознати са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ. Они истовремено потврђују да изјаву о признању кривице дају добровољно, свјесно и са потпуним разумијевањем правних посљедица, у складу са чланом 231. Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине.

Потписивањем споразума о признању кривице сви оптужени пристају да ће на позив Суда БиХ свједочити пред Судом БиХ као свједоци оптужбе против осталих лица осумњичених у овој истрази и евентуалном оптужењу, као и о лицима у другим истражним поступцима који се воде у Тужилаштву БиХ, а о којима они имају одређена сазнања.

Склапањем споразума оптужени се одричу права на суђење те права на улагање жалбе на кривичну санкцију коју им, на основу овог споразума, изрекне Суд БиХ.

Споразуми су прослијеђени Суду Босне и Херцеговине.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВA ЗГРАДA ТУЖИЛАШТВА БИХФото галерија

07. 2020.
П У С Ч П С Н
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
02.07.2020. - САСТАНАК ГЛАВНЕ ТУЖИТЕЉКЕ ГОРДАНЕ ТАДИЋ И ШЕФИЦЕ МИСИЈЕ ОЕБС-а У БиХ Њ.Е. KATHLEEN KAVALEC ОДРЖАН ПУТЕМ ВИДЕО-КОНФЕРЕНЦИЈЕ
30.06.2020. - ОПТУЖЕНИ ЗА НЕДОЗВОЉЕН ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ
30.06.2020. - ДЕМАНТИ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ НА НЕТАЧНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ОБЈАВЉЕНЕ НА ВЕБ ПОРТАЛУ KLIX.BA

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 707 200
Факс: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33 707 463

РАД СА СТРАНКАМА