Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ШЕСТ ОПТУЖЕНИХ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

05.12.2013. 15:29
Шест оптужених за кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ споразумно су признали кривицу.
  1. Оптужени Азмир Карајић звани „Биба“, рођен 06. 02. 1981. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне безусловну казну затвора у трајању од три (3) мјесеца. 
  2. Оптужени Атиф Карајић, рођен 30. 01. 1977. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне безусловну казну затвора у трајању од три (3) мјесеца. 
  3. Оптужени Един Пехлић звани „Плехо“, рођен 20. 11. 1977. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од осам (8) мјесеци, која се неће извршити уколико оптужени у року од четири (4) године не изврши друго кривично дјело.
  4. Оптужени Мехмед Ризвић звани „Мехо“, рођен 26. 06. 1980. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од осам (8) мјесеци, која се неће извршити уколико оптужени у року од четири (4) године не изврши друго кривично дјело. 
  5. Оптужени Ариф Хашић, рођен 03. 01. 1988. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од пет (5) мјесеци, која се неће извршити уколико оптужени у року од три (3) године не изврши друго кривично дјело. 
  6. Оптужена Весна Незиревић звана „Веса“, рођена 19. 10. 1971. у Великој Кладуши гдје је и настањена, држављанка БиХ, споразумно је признала кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључила споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженој изрекне казну затвора у трајању од четири (4) мјесеца, која се неће извршити уколико оптужена у року од двије (2) године не изврши друго кривично дјело. 

Од оптужених се одузимају предмети који су употријебљени или су били намијењени за учињење кривичног дјела или који су настали учињењем кривичног дјела. 

Склапањем споразума о признању кривице сви наведени оптужени су у потпуности признали извршење кривичних дјела за којa се терете оптужницом Тужилаштва БиХ од 12. 08. 2013. године. Предложене казне су у складу са улогом оптужених у извршењу кривичних дјела описаних у оптужници те отежавајућих и олакшавајућих околности које су се нашле на страни оптужених. 

Оптужени се терете да су се у периоду од 20. 12. 2012. године до 04. 04. 2013. године, ради стицања финансијске користи, учествовали у недозвољеном пребацивању - кријумчарењу страних држављана, углавном лица албанске националности, преко територија Македоније, Србије, БиХ, Р Хрватске и Р Словеније, а затим у земље Западне Европе.

Овим споразумом оптужени потврђују да су упознати са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ. Они истовремено потврђују да изјаву о признању кривице дају добровољно, свјесно и са потпуним разумијевањем правних посљедица, у складу са чланом 231. Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине.

Потписивањем споразума о признању кривице већина оптужених пристаје да ће на позив Суда БиХ свједочити пред Судом БиХ као свједоци оптужбе против осталих лица осумњичених у овој истрази и евентуалном оптужењу, као и о лицима у другим истражним поступцима који се воде у Тужилаштву БиХ, а о којима они имају одређена сазнања.

Ови споразуми склопљени су у оквиру предмета који се односи на укупно 20 оптужених лица.

Оптужени се такође обавезују на обештећење оштећених у случају имовинско-правног захтјева.

Склапањем споразума оптужени се одричу права на суђење те права на улагање жалбе на кривичну санкцију коју им, на основу овог споразума, изрекне Суд БиХ. Споразуми су прослијеђени Суду Босне и Херцеговине. 


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВA ЗГРАДA ТУЖИЛАШТВА БИХФото галерија

06. 2020.
П У С Ч П С Н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
03.06.2020. - УПУЋЕНА ЖАЛБА НА РЈЕШЕЊЕ О ПРИЈЕДЛОГУ ПРИТВОРА У ПРЕДМЕТУ НОВАЛИЋ И ДР.
02.06.2020. - ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ГОРДАНА ТАДИЋ ОДРЖАЛА КОЛЕГИЈЕ СВИХ ТУЖИЛАЧКИХ ОДЈЕЛА ТУЖИЛАШТВА БиХ
31.05.2020. - ТУЖИЛАШТВО БиХ УПУТИЋЕ ЖАЛБУ НА ОДЛУКУ СУДА БиХ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 707 200
Факс: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33 707 463

РАД СА СТРАНКАМА