Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

ŠEST OPTUŽENIH ZA KRIJUMČARENJE LJUDI SPORAZUMNO PRIZNALI KRIVNJU

05.12.2013. 15:29
Šest optuženih za kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250. u svezi sa kaznenim djelom krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH sporazumno su priznali krivnju.
  1. Optuženi Azmir Karajić zvani „Biba“, rođen 06. 02. 1981. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri (3) mjeseca. 
  2. Optuženi Atif Karajić, rođen 30. 01. 1977. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od tri (3) mjeseca. 
  3. Optuženi Edin Pehlić zvani „Pleho“, rođen 20. 11. 1977. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od osam (8) mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od četiri (4) godine ne izvrši drugo kazneno djelo.
  4. Optuženi Mehmed Rizvić zvani „Meho“, rođen 26. 06. 1980. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od osam (8) mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od četiri (4) godine ne izvrši drugo kazneno djelo.
  5. Optuženi Arif Hašić, rođen 03. 01. 1988. godine u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjen, državljanin BiH, sporazumno je priznao krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključio sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženom izrekne kaznu zatvora u trajanju od pet (5) mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri (3) godine ne izvrši drugo kazneno djelo.
  6. Optužena Vesna Nezirević zvana „Vesa“, rođena 19. 10. 1971. u Velikoj Kladuši gdje je i nastanjena, državljanka BiH, sporazumno je priznala krivnju za kaznena djela za koja se tereti i sa tužiteljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH zaključila sporazum o priznanju krivnje. Sukladno sporazumu, tužitelj je suglasan da Sud BiH optuženoj izrekne kaznu zatvora u trajanju od četiri (4) mjeseca, koja se neće izvršiti ukoliko optužena u roku od dvije (2) godine ne izvrši drugo kazneno djelo. 

Od optuženih se oduzimaju predmeti koji su uporabljeni ili su bili namijenjeni za počinjenje kaznenog djela ili koji su nastali počinjenjem kaznenoga djela.

Sklapanjem sporazuma o priznanju krivnje svi navedeni optuženi su u cijelosti priznali izvršenje kaznenih djela za koja se terete optužnicom Tužiteljstva BiH od 12. 08. 2013. godine. Predložene kazne sukladne su ulogama optuženih u izvršenju kaznenih djela opisanih u optužnici te otegotnih i olakotnih okolnosti koje su se našle na strani optuženih. 

Optuženi se terete da su se u razdoblju od 20. 12. 2012. godine do 04. 04. 2013. godine, radi stjecanja financijske koristi, sudjelovali u nedozvoljenom prebacivanju - krijumčarenju stranih državljana, uglavnom osoba albanske nacionalnosti, preko teritorija Makedonije, Srbije, BiH, R Hrvatske i R Slovenije, a zatim u zemlje Zapadne Europe.

Ovim sporazumom optuženi potvrđuju da su upoznati sa sadržajem optužnice Tužiteljstva BiH. Oni istodobno potvrđuju da izjavu o priznanju krivnje daju dragovoljno, svjesno i sa potpunim razumijevanjem pravnih posljedica, sukladno članku 231. Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivnje većina optuženih pristaje da će na poziv Suda BiH svjedočiti pred Sudom BiH kao svjedoci optužbe protiv ostalih osoba osumnjičenih u ovoj istrazi i eventualnom optuženju, kao i o osobama u drugim istražnim postupcima koji se vode u Tužiteljstvu BiH, a o kojima oni imaju određena saznanja.

Ovi sporazumi sklopljeni su u okviru predmeta koji se odnosi na ukupno 20 optuženih osoba.

Optuženi se također obvezuju na obeštećenje oštećenih u slučaju imovinsko-pravnog zahtjeva.

Sklapanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na kaznenu sankciju koju im, na temelju ovog sporazuma, izrekne Sud BiH. Sporazumi su proslijeđeni Sudu Bosne i Hercegovine. 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIHFoto galerija

06. 2020.
P U S Č P S N
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
03.06.2020. - UPUĆENA ŽALBA NA RJEŠENJE O PRIJEDLOGU PRITVORA U PREDMETU NOVALIĆ I DR.
02.06.2020. - GLAVNA TUŽITELJICA GORDANA TADIĆ ODRŽALA KOLEGIJE SVIH TUŽITELJSKIH ODJELA TUŽITELJSTVA BiH
31.05.2020. - TUŽITELJSTVO BiH UPUTIT ĆE ŽALBU NA ODLUKU SUDA BiH

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0) 33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA