Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE

30.04.2013. 13:41
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, sa svojim saradnicima, sastao se sa ambasadorom Republike Austrije u BiH, Nj.E. Donatusom Kockom.
  • GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE
  • GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE
  • GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE
  • GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE
  • GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE
  • GLAVNI TUŽILAC TBiH SASTAO SE SA AMBASADOROM REPUBLIKE AUSTRIJE

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima i kapacitetima Tužilaštva BiH za rad na predmetima organiziranog kriminala, korupcije i privrednog kriminala.

Glavni tužilac upoznao je prisutne sa naporima Tužilaštva BiH u radu na mnogim složenim predmetima koji se odnose na zloupotrebe u velikim iznosima, te da se počinje sa procesuiranjem više predmeta koji se odnose na krivična djela korupcije, koji će biti jedan od prioriteta u radu Tužilaštva BiH.

Tužilac Salihović je istakao da je Tužilaštvo BiH odlučno da se suprotstavi korupciji i da radi na uspostavi vladavine prava, te da na ovom putu neće biti nedodirljivih.

Na sastanku je razgovarano i o dešavanjima vezanim za Hypo Alpe-Adria banku u Bosni i Hercegovini, pri čemu je glavni tužilac upoznao prisutne da Tužilaštvo prati procesuiranje ovog predmeta pred entitetskim pravosuđem te da je Tužilaštvo BiH zatražilo, i sredinom ovog mjeseca od Federalnog tužilaštva zaprimilo, dio predmeta koji se odnosi na Hypo Alpe-Adria banku.

U narednom periodu će Federalna uprava policije dostaviti dokumentaciju koja se odnosi na ovaj predmet.

Glavni tužilac je istakao da će ovaj predmet biti razmatran kao prioritetan iz razloga što se dovodi u pitanje međunarodni ugled BiH.

Također, ambasador je upoznao tužioca sa uočenim pojavama određenih nezakonitih aktivnosti osoba iz BiH koje vrše prevaru osoba, državljana BiH, koji apliciraju za radne vize i nezakonito uzimaju novac za navodno dobijanje viza, te da pravosuđe BiH treba istražiti ove nezakonite aktivnosti, a da ove osobe, osim u BiH, djeluju u više zemalja.

Predstavnici Ambasade Austrije pohvalili su napore Tužilaštva BiH u procesuiranju predmeta organiziranog kriminala i korupcije, te zaželjeli glavnom tužiocu puno uspjeha u budućem radu.

Sudionici sastanka istakli su važnost provođenja zaključaka strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa, a gosti iz Austrije su istakli da je jačanje saradnje tužilaštava u regiji od ključne važnosti za efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina, organiziranog kriminala i korupcije.

Na sastanku je istaknuta i važnost jačanja saradnje između pravosuđa Austrije i BiH.

Tužilac Salihović je istakao da se nastavljaju aktivnosti na jačanju saradnje sa tužilaštvima u regiji, te da će 03. juna biti potpisan Protokol o saradnji u radu na predmetima ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Sudionici sastanka istakli su da su jačanje pravosudnih institucija, neovisnost pravosuđa, uspostava vladavine prava i neovisnost izbora tužilaca ključni elementi u predstojećem procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine, budućem privlačenju investicija u BiH te napretku i razvoju Bosne i Hercegovine.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE OSOBA
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA