Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

срп  bos  hrv  eng

Тужилаштво Босне и Херцеговине

Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ

22.04.2013. 15:35
На састанку је разговарано о међународној подршци у оквиру пројекта IPA-2, активностима на повећању капацитета Тужилаштва БиХ, те могућој помоћи донатора у спровођењу потребних активности.
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ
  • ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ ОДРЖАО САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ

Главни тужилац Салиховић састао се са тимом Делегације ЕУ у БиХ који су сачињавали господин Holger Schroeder, господин Severin Strohal и госпођа Una Kelly.

На састанку је разговарано о IPA пројекту Европске уније у оквиру којег се реализује помоћ институцијама у БиХ, нарочито у процесуирању предмета ратних злочина, као и IPA-2 пројекту, који ће бити реализован од 2014-2020. године, у оквиру којег је такође планирана подршка правосудним институцијама са акцентом на борби против корупције.

Разлог овог састанка био је наставак претходних дискусија по питањима оперативног аспекта помоћи Тужилаштву БиХ кроз пројекте Делегације Европске уније у БиХ.

Истакнуто је да ће неке од приоритетних активности у будућности бити обезбјеђења капацитета, повећање броја тужилаца те интензивнији рад и ангажман на процесу тражења и идентификације несталих лица.

На састанку је разговарано о могућностима помоћи међународних донатора у процесу јачања институције Тужилаштва БиХ у људским и материјалним капацитетима ради што ефикаснијег рада на предметима и јачању владавине права у Босни и Херцеговини, а у свјетлу приближавања Босне и Херцеговине европским интеграцијама.

Главни тужилац је истакао да процјене указују да би на постојећи број предмета у Тужилаштву БиХ, према међународним стандардима, за рад ове правосудне институције требало 240 тужилаца, како би се окончали предмети ратних злочина. „Свјесни смо да толики број тужилаца не можемо имати, али повећање за 20 тужилаца умногоме би убрзало процесуирање предмета“ - истакао је Салиховић.

На састанку је истакнута потреба да Тужилаштво БиХ и Суд БиХ дјелују у координацији и договору у наведеним активностима, јер је повећање капацитета и рада у једној институцији повезано са повећањем броја предмета у обје институције.

Такође, битно је истаћи и да је у Правилнику Тужилаштва БиХ, који је усвојен на сједници ВСТС-а 19. 04. 2013. године, предвиђено повећање капацитета истражилаца и стручних сарадника у Тужилаштву БиХ како би се убрзао рад на истрагама у кривичним предметима ратних злочина, а што је у складу са препорукама структуралног дијалога о реформи правосуђа између ЕУ и БиХ.

Повећање броја истражилаца и стручних сарадника који раде заједно са тужиоцима, у великој мјери ће повећати ефикасност рада на предметима јер процеси истрага захтијевају пуно времена и активности како би се могла донијети тужилачка одлука.

Тужилаштво БиХ истиче да ће планирано повећање капацитета, те пресељење у нову зграду у којој ће Тужилаштво самостално функционисати, увелико допринијети ефикаснијем раду на предметима ратних злочина и организованог криминала.


*напомена о начелу презумпције невиности

Поштовани представници медија, молимо вас да приликом преношења вијести имате у виду да лица, на која се односе вијести и информације из Тужилаштва БиХ, имају статус осумњичених или оптужених лица. Подсјећамо на начело презумпције невиности које дефинише да се нико не може сматрати кривим док му се кривица не докаже правоснажном пресудом.

Штампај      Пошаљи пријатељу

Видео

Архива

Други о нама - ПРЕС

Архива

НОВА ЗГРАДА ТУЖИЛАШТВА БиХ

 

ИЗГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА НОВЕ ЗГРАДЕ ЗА СМЈЕШТАЈ КАПАЦИТЕТА ТУЖИЛАШТВА БИХ

Фото галерија

12. 2021.
П У С Ч П С Н
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
03.12.2021. - ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 300 000 ЕВРА
03.12.2021. - ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ У ОКВИРУ АКЦИЈЕ “ТРАНСПОРТЕР” ПРЕДАО СЕ ТУЖИЛАШТВУ БиХ
03.12.2021. - ПО НАЛОГУ ТУЖИЛАШТВА БиХ ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 7 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ

Контакт

АДРЕСА ТУЖИЛАШТВА БИХ
Краљице Јелене 88
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел: +387 (0) 33 707 200
Факс: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Служба за информисање јавности
Телефон: +387 (0)33 483 751
Факс: +387 (0) 33 707 463

РАД СА СТРАНКАМА