Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ

16.04.2013. 14:53
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović i zvaničnici Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH sastali su se sa glavnim tužiocem Tužilaštva pri Haškom tribunalu Sergeom Brammertzom i njegovim saradnicima.
  • GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ
  • GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ
  • GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ
  • GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ
  • GLAVNI TUŽILAC TUŽILAŠTVA BiH SASTAO SE SA GLAVNIM TUŽIOCEM PRI MKSJ

Teme sastanka odnosile su se na zajedničku saradnju u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Na sastanku je istaknuto da preporuke Evropske komisije, u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa od 08. i 09. aprila 2013. godine u Brčkom, ističu da su potrebne adekvatne i blagovremene dodjele potrebnih finansijskih i ljudskih resursa za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te ističu da je postignut napredak u procesu prenošenja predmeta ratnih zločina na nivo entiteta i Brčko distrikta.

Na današnjem sastanku istaknuta je i potreba neovisnosti i integriteta tužilaca, kao i procesa izbora tužilaca, kao jednog od prioriteta za profesionalan rad nosilaca tužilačkih funkcija.

Glavni tužilac Salihović upoznao je glavnog tužioca Brammertza sa aktivnostima i naporima na povećanju kapaciteta Tužilaštva BiH u ljudskim i materijalnim resursima, kako bi se ubrzao rad na predmetima ratnih zločina, a što su podržala i udruženja žrtava u BiH.

Tužilaštvo BiH planira povećanje kapaciteta u budućnosti za još 20 tužilaca, a glavni tužilac Brammertz je podržao napore Tužilaštva BiH na jačanju kapaciteta radi efikasnijeg procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina i predmeta u kojima su istrage proslijeđene iz MKSJ-a.

Tužilac Brammertz je također zatražio pojačane aktivnosti i efikasnije procesuiranje predmeta koji su došli iz MKSJ-a.

Glavni tužilac Salihović je istakao da će tražiti maksimalno zalaganje tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, te da će pokrenuti pitanje odgovornosti u slučaju izostanka očekivanih rezultata rada.

U skoroj budućnosti se planira preseljenje Tužilaštva BiH u drugu zgradu sa adekvatnim i dovoljnim prostorom za rad, što će uz povećanje broja tužilaca, pomoći jačanju kapaciteta i efikasnijem radu. U preporukama Evropske komisije, u vezi sa kapitalnim investicijama, između ostalog, predviđa se izgradnja Državnog zatvora visokih sigurnosnih standarda, kao i budućih prostorija Tužilaštva BiH.

U preporukama Evropske komisije se podsjeća da preostali broj zaostalih najsloženijih predmeta ratnih zločina na nivou BiH mora biti prioritetno rješavan. Pri tome, Tužilaštvu BiH se moraju obezbijediti neophodni ljudski i materijalni resursi.

Na današnjem sastanku je razgovarano i o regionalnoj saradnji tužilaštava u radu na predmetima ratnih zločina.

U vezi regionalne saradnje u procesuiranju počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, Evropska komisija i Haško tužilaštvo pozdravljaju i čestitaju nadležnim institucijama BiH potpisivanje "Protokola o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida" između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije. Tužilaštvo BiH se podstiče da u što skorijem roku potpiše protokol o saradnji i sa hrvatskim kolegama.

Jedna od tema sastanka odnosila se i na efikasniju implementaciju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te ubrzanje rada na predmetima uz definisanje rokova.

Također, razgovarano je i o procesu prenošenja predmeta ratnih zločina, koji su manje složeni, na entitetska pravosuđa i pravosuđe Brčko distrikta, te općenito o ubrzanju procesuiranja predmeta ratnih zločina na svim nivoima.

Od svog osnivanja, Tužilaštvo BiH ima dobru i kontinuiranu saradnju sa Tužilaštvom MKSJ-a koja traje već 10 godina, jer ove institucije imaju istu misiju i cilj - otkrivanje i krivično procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

Kontakti između osoblja ove dvije institucije su gotovo svakodnevni i današnji sastanak predstavlja nastavak dobre saradnje koja će se nastaviti i u budućnosti.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽILAŠTVA BIH


Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. - PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANE TURSKE OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE OSOBA
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA