Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ REDA SRPSKOG NARODA U BiH

27.03.2013. 15:32
Glavni tužilac Goran Salihović, te rukovodioci i osoblje Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, sastali su se sa predstavnicima udruženja žrtava, koja okupljaju porodice nastradalih osoba srpske nacionalnosti, na čelu sa gospodinom Nedeljkom Mitrovićem.
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ REDA SRPSKOG NARODA U BiH
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ REDA SRPSKOG NARODA U BiH
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ REDA SRPSKOG NARODA U BiH
  • GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA IZ REDA SRPSKOG NARODA U BiH

Na sastanku je razgovarano o radu Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina u kojima su stradale žrtve srpske nacionalnosti, te dosadašnjoj i budućoj dinamici u radu na ovim predmetima.

Glavni tužilac je upoznao predstavnike žrtava sa svojim stavom da svi zločini trebaju i moraju biti procesuirani, bez obzira koje su nacionalnosti žrtve ili počinioci, ukoliko postoje dokazi protiv odgovornih osoba koji su dovoljni za podizanje optužnice i sudsko procesuiranje.

Predstavnici uduženja žrtava su se interesovali za predmete ratnih zločina koji su, dugo nakon rata, bili u radu u različitim međunarodnim i domaćim pravosudnim institucijama, te se sada nalaze u Tužilaštvu BiH.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su predstavnike žrtava da postoji veći broj predmeta koji su u radu i u kojima se očekuje donošenje tužilačkih odluka. Također, istaknuto je da će Tužilaštvo nastaviti rad na svim predmetima koji su u radu u ovoj instituciji, a da konačni ishod isključivo zavisi od količine prikupljenih dokaza.

Na sastanku je razgovarano i o planiranom povećanju kapaciteta Tužilaštva BiH za rad na predmetima ratnih zločina, a predstavnici žrtava dali su podršku povećanju kapaciteta Tužilaštva i efikasnijem radu na predmetima.

Tokom sastanka istaknuta je važnost pronalaska i identifikacije nestalih osoba za kojima se još uvijek traga, a glavni tužilac je pozvao sve osobe i udruženja koja imaju saznanja o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci nestalih osoba, a koji su vezani za krivična djela ratnih zločina, da ta saznanja dostave tužilaštvu i drugim nadležnim institucijama.

Zaključak je i da je potrebno ubrzati proces traženja nestalih, a sve u dogovoru, saradnji i koordinaciji između predstavnika svih subjekata uključenih u proces traženja nestalih, uključujući i predstavnike udruženja žrtava, a po potrebi razmotriti i mogućnost formiranja zajedničkih radnih tijela.

Predstavnici Tužilaštva BiH istakli su važnost procesuiranja svih predmeta ratnih zločina počinjenih u svim krajevima Bosne i Hercegovine, te izrazili zahvalnost udruženjima žrtava, koja svojim radom mogu pomoći pravosudnim institucijama.

Na sastanku je razgovarano o jačanju saradnje i povjerenja između pravosuđa i udruženja koja okupljaju žrtve ratnih zločina, a sve sa ciljem što efikasnijeg procesuiranja ovih predmeta.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIH

IZGRADNJA I REKONSTRUKCIJА NOVE ZGRADE ZA SMJEŠTAJ KAPACITETA TUŽILAŠTVA BIH

Foto galerija

01. 2021.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
18.01.2021. - INFORMACIJA ZA MEDIJE
13.01.2021. - SVEČANA ZAKLETVA ISMETA ŠUŠKIĆA, ZAMJENIKA GLAVNE TUŽITELJICE
13.01.2021. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA  KRIVIČNO DJELO TERORIZMA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA