Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

bos  hrv  срп  eng

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, V.D. GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U KONJICU

22.02.2012. 15:36
Centralne teme sastanka odnosile su se na prezentaciju funkcionisanja novog informacionog sistema za kontrolu prelaska državne granice, funkcionisanje sistema za zakonito presretanje telekomunikacija, aktivnosti koje su provedene na sprječavanju terorističkih prijetnji, kao i analizu situacije nakon liberalizacije viznog režima za građane BiH.
  • SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, V.D. GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U KONJICU
  • SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, V.D. GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U KONJICU
  • SASTANAK KOORDINACIJE DIREKTORA POLICIJSKIH AGENCIJA U BiH, V.D. GLAVNOG TUŽIOCA I SEKRETARA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH ODRŽAN U KONJICU

U organizaciji Tužilaštva BiH, u Konjicu je održan sastanak direktora policijskih agencija u BiH, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH i predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH.

Predstavnici Granične policije BiH su sudionicima sastanka prezentovali način funkcionisanja novog informacionog sistema za kontrolu prelaska državne granice (KPDG 2011), koji će u mnogim segmentima unaprijediti oblast kontrole i zaštite državnih granica Bosne i Hercegovine.

Također, razgovarano je i o nedavno održanoj konferenciji o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućnostima poboljšanja koordinacije između policije i tužilaca prilikom provođenja združenih policijskih akcija u kojima sudjeluju policijski službenici iz više agencija u BiH. Razgovarano je i o procesu informisanja institucija BiH uključenih u sigurnosnu problematiku, o složenim istragama i predmetima koji su od važnosti za sigurnosnu situaciju u BiH.

Tokom sastanka razgovarano je i o funkcionisanju sistema za zakonito presretanje telekomunikacija, te mogućnostima za poboljšanje efikasnosti ovog sistema prilikom provođenja posebnih istražnih radnji prema većem broju osumnjičenih osoba.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je sudionike sastanka upoznao sa dogovorima policijskih agencija o aktivnostima koje će se preduzeti s ciljem koordinacije djelovanja u budućnosti, u slučaju terorističkih prijetnji ili opasnosti usmjerenih prema objektima u Sarajevu, koji su pod mjerama zaštite.

Na sastanku je također razgovarano i o situaciji vezanoj za poštivanje bezviznog režima u BiH, kao i borbi protiv pojave lažnih azilanata u zemljama EU, a predstavnik Ministarstva sigurnosti sudionike sastanka koordinacije je upoznao sa aktivnostima koje je provelo ovo ministarstvo, zajedno sa policijskim agencijama, Oružanim snagama BiH i pripadnicima EUFOR-a, u procesu otklanjanja opasnosti, pomoći ugroženom stanovništvu i savladavanju poteškoća izazvanih elementarnim nepogodama i velikim snježnim padavinama u BiH.

Predstavnici projekta ICITAP, između ostalog, sudionike sastanka upoznali su sa aktivnostima vezanim za procese obuke i edukacije policije i tužilaca.

Na redovnim sastancima koordinacije direktora policijskih agencija i glavnog tužioca sudjeluju:

- v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH,

- direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH,

- zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA,

- direktor Granične policije BiH,

- direktor Službe za poslove sa strancima BiH,

- sekretar Ministarstva sigurnosti BiH,

- direktor Federalne uprave policije MUP-a FBiH,

- direktor Policije MUP-a RS,

- šef Policije Brčko distrikta BiH,

- predstavnik policijskih komesara kantonalnih MUP-ova u FBiH,

- šef Misije EUPM-a ili dužnosnici EUPM-a,

- predstavnici Ambasade SAD-a u BiH i predstavnici projekta ICITAP.

Sastancima koordinacije direktora policije i glavnog tužioca se, po potrebi, u radu priključuju i predstavnici ostalih policijskih, sigurnosnih i pravosudnih agencija u BiH.

Organizaciju sastanaka, po sistemu rotacije, preuzimaju direktori i čelni zvaničnici institucija uključenih u koordinaciju.

Domaćin sastanka u Konjicu bilo je Tužilaštvo BiH.


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prilikom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužilaštva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definiše da se niko ne može smatrati krivim dok mu se krivica ne dokaže pravosnažnom presudom.

Štampaj      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽILAŠTVA BIHFoto galerija

04. 2020.
P U S Č P S N
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
 
03.04.2020. - PREDLOŽENO PRODUŽENJE PRITVORA ZA OSUMNJIČENE ZA KRIJUMČARENJE VELIKIH KOLIČINA OPOJNE DROGE MARIHUANA-SKUNK U OKVIRU PREDMETA KODNOG NAZIV “SKY”
03.04.2020. - PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 10 OSOBA ZBOG ORGANIZIRANOG KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA
02.04.2020. - PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTENI PROMET OPOJNIH DROGA

Kontakt

ADRESA TUŽILAŠTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 707 200
Fax: +387 (0) 33 707 463
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informisanje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 707 463

RAD SA STRANKAMA